Збірна України на «Іграх нескорених» здобула 12 нагород

26.10.2018
Збірна України на «Іграх нескорених» здобула 12 нагород

Олександр Гавриленко завоював у змаганнях з пауерліфтингу третє «золото» для України на «Іграх Нескорених-2018» в Сіднеї. (Фото з сайта zik.ua.)

Три золоті, шість срібних і три бронзові медалі завоювали учасники української збірної «Ігор Нескорених». Розпочалися змагання 21 жовтня. Впродовж  чотирьох днів українські військові щодня виборювали по кілька медалей. Цьогорічні змагання, в яких беруть участь військовослужбовці, ветерани, котрі зазнали травм під час бойових дій, проходять у австралійському Сіднеї.
 
Україна вже вдруге є учасницею «Ігор Нескорених». Цього року у складі збірної України — 15 учасників, серед яких одна жінка — Майя Москвич. Це чинні та демобілізовані службовці Збройних сил, Нацгвардії, співробітники поліції, добровольці, ветерани СБУ та прикордонники. У Сіднеї спортсмени змагаються у плаванні, легкій атлетиці, пауерліфтингу, веслуванні та велоспорті.
 
Цьогорічні змагання збірна України розпочала із золота. Першу медаль здобув ветеран АТО Сергій Ільницький. Після нагородження його запитали: «Якого смаку ця медаль?», на що чоловік відповів: «Із солоного смаку поту та крові. Це, звичайно, добре, що я її виборов, але коли ми спілкуємось із ветеранами інших країн, то говоримо про спільні речі: як жити, як тренуватися, як перемагати. Тому цей проект насправді не про перемоги, а про людей, які отримали поранення, бо це не вирок, це початок нового життя».
 
Присвятити перемогу всім нам вирішив Олександр Белобоков. «Перемога присвячується українцям. Ми доводимо, що ми сильна нація. Україна — непереможна». Із цими словами він отримував свою золоту медаль у веслуванні на тренажерах. Хлопчина у свої молоді роки — вже ветеран АТО, брав участь у боях за Маріуполь у 2014 році. Після перемоги розповів, що в житті найважливіше — це не переставати вірити у свої перемоги. «Моя особлива риса характеру — цілеспрямованість, яка дозволяє ставити чіткі цілі, боротися з труднощами і ніколи не здаватися», — зазначив Олександр.
 
Ще одне золото у категорії веслування на тренажері до української скарбнички приніс капітан збірної України Сергій Ільницький. Серед 64 ветеранів світу український доброволець — перший у турнірній таблиці. Запевняє, що під час змагань, як і будь-який спортсмен, був зосере­джений винятково на перемозі.
 
«Я не бачив абсолютно нічого, крім свого монітора, і намагався витиснути з себе найкращий результат»,— поділився зі ЗМІ після перемоги капітан команди. Сергій потрапив у АТО ще 2014 року і досі є добровльцем. Зазначає, що прагне популяризувати спорт серед ветеранів як дієвий засіб реабілітації. 
 
У свою чергу, в Міністерстві оборони України заявили: військовослужбовці, які мають поранення, мотивацію та бойовий досвід, матимуть можливість проходити службу у військових частинах та установах відомства. «Вони проходитимуть службу і передаватимуть свій бойовий досвід підростаючому поколінню та захисникам України у військових навчальних закладах і навчальних підрозділах, військкоматах, військових частинах та установах Збройних сил України», — заявив міністр оборони Степан Полторак. 
 
За даними Головного управління військової служби правопорядку ЗСУ, за час проведення АТО майже 5 тисяч українських військових отримали поранення різного ступеня тяжкості. І більшості військовим важко адаптовуватися до життя після війни. «Такі люди й досі потерпають від зневаги, забобонів і страхів, які обмежують їм доступ до успішної роботи, навчання та розвитку. Військові не є винятком. «Ігри Нескорених» мають на меті подолати стереотипи у ставленні до військовослужбовців з інвалідністю, змінивши їх на відчуття гордості та поваги до людей, котрі мають унікальний досвід», — коментують «УМ» у прес-службі збірної України на «Іграх Нескорених».
 
Стосовно змагань, то прес-секретар збірної Оксана Пашкевич заявила — команда у прекрасному настрої «Усі у захваті від атмосфери, яка панує в Олімпійському містечку. Ми налаштовані на ще більше перемог і щодня пишаємося нашою командою і її зусиллями, здобутками та перемогами», — додала пані Оксана. 
 
За словами групи підтримки нашої збірної, події цьогорічних «Ігор Нескорених» охопили весь Сідней — від Олімпійського парку до порту Сідней-Харбор. Олімпійський парк, який був повністю оновлений до Олімпіади 2000 року й об’єднує одразу декілька майданчиків, став центральним місцем проведення «Ігор Нескорених» 2018 року. Сіднейський порт Сідней — Харбор слугує відправною точкою регати, а також велосипедних перегонів.
 
Змагання «Ігри Нескорених» були започатковані в 2014 році. Засновником їх став британський принц Гаррі, який у 2013 році відвідав Warrior Games у США та побачив, яку важливу та корисну роль спорт може відігравати у реабілітації поранених, травмованих військовослужбовців та ветеранів.
 
Уже в 2014 році заснована принцем Гаррі Фундація «Ігор Нескорених»  провела перші «Ігри Нескорених» у Лондоні. Участь у перших «Іграх» узяли 400 спортсменів із 13 країн. Другі «Ігри» відбулися через два роки, в травні 2016 року, в Орландо, а кількість учасників зросла до 500 учасників із 15 країн. А вже у 2017 році в канадському Торонто, до «Ігор Нескорених» приєдналася й збірна України. Вони стали найбільшими змаганнями в історії Invictus Games, адже, окрім України, до них також приєдналася збірна Румунії.
 
Цьогорічним новачком стала Польща. Австралія стала четвертою країною, яка приймає «Ігри Нескорених». Цього року участь у «Іграх» беруть 18 країн, які змагаються в 11 адаптивних видах спорту. Отже, список країн-учасниць є таким: Афганістан, Австралія, Канада, Данія, Естонія, Франція, Грузія, Німеччина, Ірак, Італія, Йорданія, Нідерланди, Нова Зеландія, Польща, Румунія, Україна, Великобританія, США.
 
Нагадаємо, у 2017 році на «Іграх Нескорених» у Торонто 15 українських спортсменів завоювали 14 медалей: 8 золотих, 4 срібних і 2 бронзові. Очевидно, що цього року наші спортсмени покажуть ще кращий результат.