Українські аграрії на 40% збільшили експорт яблук до ЄС

24.10.2018
Українські аграрії на 40% збільшили експорт яблук до ЄС

Євросоюз закуповує українські яблука ледь не втричі дорожче, ніж Білорусь. Правда, вимоги до якості там теж вищі. (Фото з сайта moemisto.ua.)

За дев’ять місяців цього року Україна експортувала плодів і ягід на суму 157 мільйонів доларів, що на 40 відсотків більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. За повідомленням прес-служби асоціації «Укрсадпром», головними продуктами у цій групі стали волоські горіхи (їх вивезено на 69 мільйонів доларів), заморожені плоди і ягоди ($61 мільйон), а також яблука і груші ($10 мільйонів). Найпомітніше останніми місяцями зріс експорт тих самих волоських горіхів: з 13 до 20 тисяч тонн порівняно з аналогічним періодом. А продаж за кордон яблук і груш збільшився з 9 до 29 тисяч тонн.
 
Основним ринком збуту для вітчизняних експортерів стає Європейський Союз, поставки до якого становлять дві третини від валютних надходжень. У січні-вересні 2018 року найбільші закупівлі фруктів у нас здійснили: Польща ($32,3 млн.), Франція ($11,7 млн.), Білорусь ($10,9 млн.), Туреччина ($10,6 млн.), Нідерланди ($8,8 млн.), Німеччина ($7,4 млн.) та Італія ($7,2 млн.). Якщо не враховувати імпорт екзотичних для України фруктів (в основному цитрусових і бананів), за три квартали нинішнього року позитивне сальдо зовнішньої торгівлі плодами і ягодами досягло 75 мільйонів доларів США.
 
Яблука українського виробництва експортуються у понад півсотні країн. Але закуповуються переважно Білоруссю (43 відсотки грошової вартості поставок), Молдовою (20 відсотків) та Швецією (10 відсотків). У поточному році середня експортна ціна на наші яблука становить понад 340 доларів за тонну, однак помітно відрізняється при продажу до Білорусі (305 доларів тонна) і в європейські країни (805 доларів тонна). Очевидно, тут значну роль відіграє якість. Лущені волоські горіхи збувають за кордон по 3 670 доларів за тонну, а заморожені ягоди — приблизно по 1 700 доларів за тонну.
 
Серед нових напрямків експорту з України можна виокремити дебютні поставки яблук нового урожаю у вересні поточного року на ринки Іспанії, Катару, Кувейту, Саудівської Аравії та ОАЕ. Середня ціна яблук нового урожаю при експорті становить 810 доларів за тонну.