У Харкові водіям із вадами слуху роздають спеціальні картки для спілкування із патрульними

23.10.2018
Серед мешканців Харкова нині проживає близько 3 тисяч людей із вадами слуху, більше половина з яких — автомобілісти. Порозумітися з поліцейськими, якi не володіють мовою жестів, таким людям буває вкрай непросто, тому громадська організація інвалідів «Креавіта» запропонувала такій категорії водіїв своєрідний наочний посібник. 
 
Йдеться про звичайні двосторонні пластикові картки. З одного боку, вказано найпростіші способи встановлення комунікацій, а з іншого — у вигляді картинок розписано варіанти типових порушень правил дорожнього руху. Скажімо, для того, аби привернути увагу людини з поганим слухом, поліцейському потрібно махнути рукою так, щоб цей жест чітко потрапив до поля зору водія.
 
«При спілкуванні зі мною дивіться мені в обличчя, — радить карточ­ка патрульним. — Спочатку скажіть, а потім покажіть». Якщо ж діалог не складається, тут же є телефон організації, яка надає послуги перекладача.
 
Утім порозумітися можна і в простіший спосіб. Якщо автомобіліст порушив правила дорожнього руху, поліцейському достатньо знайти на карточці потрібний дорожній знак і показати його водієві. Останній у такий же спосіб може попросити у патрульного допомоги, скориставшись відповідним написом.
 
За словами віце-президента «Креавіти» Олени Шингарьової, картки такого ж формату давно використовують у США та країнах Євросоюзу. Організація інвалідів роздає їх без­­­коштовно.