У Львові акція «Відкритий чек» на Бієнале довіри обернулася збитками через бажаючих поїсти задарма

23.10.2018
Своєрідний експеримент, традиційний для європейських країн, вперше провели заклади харчування міста Лева. У рамках проекту «Бієнале довіри» 29 львівських ресторанів зголосилися на участь в акції «Відкритий чек»: клієнтам закладів упродовж дня пропонували не зважати на ціни в меню, а замовляти наїдки-напої і платити стільки, скільки вони вважають за потрібне.
 
Утім виявилося, не всі відвідувачі закладів харчування були готові морально та «фізично» до цього ноу-хау: переважна більшість молодих людей, школярі та студенти, платили символічні суми, в рази менші від реальної вартості замовлень, ще й дозволяли собі нахабно поводитися. Тому більшість ресторанів передчасно припинили акцію. Постійні клієнти й іноземці платили більше, ніж треба.
 
Акція «Відкритий чек» стартувала п’ятничного дня 19 жовтня з моменту відкриття ресторанів і мала би тривати цілий день, аж до закриття закладів. Якщо детальніше, то все виглядало таким чином: клієнт приходив попоїсти до закладу, на дверях якого була відповідна наліпка про участь у «Бієнале довіри»; гостей просили не звертати уваги на ціни у меню та пояснювали суть акції.
 
Після цього людина робила замовлення та отримувала чек, де була вказана вартість страв, які вона замовляла, а нижче клієнту пропонували вписати ту суму, яку він вважає за потрібне заплатити. Але сумління в чималої кількості відвідувачів виявилося не на рівні, бо часто-густо суми, запропоновані ласими підхарчуватися на дурняк, виявились значно меншими, ніж прописані у чеках. 
 
«Були кричущі випадки, коли приходили молоді люди, робили замовлення на 600-700 грн., а залишали 10 грн., — розповів одному з видань власник цукерні  Андрій Іонов. — Коли їх питали: «Чому так? Що вас не влаштовує?», відповідь була така: «Ну сьогодні ж довіра». Купами ходили студенти і питали, чи тут у вас «довіра»? Уява у них була хибна. Вони сприйняли це, що ідіоти-ресторатори, зажерливі буржуа, вигадують собі якісь смішні речі. Чому б не скористатися?»
 
На щастя, були й приємні винятки: п’ять закладів харчування не відчули збитків, серед них — два веганських і один вегетаріанський. За словами власника ресторану веганської їжі Олега Мацеха, його заклад 19 жовтня відвідало у півтора раза більше клієнтів, ніж зазвичай, денна виручка збільшилася на 50%. При цьому люди не лише розраховувалися за їжу, а й лишали щедрі ча­йові.
 
Швидше за все, гіркий досвід львівських рестораторів спонукатиме не проводити подібні споживчі експерименти в інших великих містах України. Щоб упевненіше чимчикувати до Європи, спершу треба набути саме європейських цінностей, культури та сумління.