У Торонто встановили меморіал жертвам Голодомору

23.10.2018
У Торонто встановили меморіал жертвам Голодомору

Скульптуру дівчинки з колосками впізнають у всьому світі.

У найбільшому місті Канади — Торонто — з’явився меморіал жертвам Голодомору, повідомляє «Укр­інформ». В офіційній церемонії відкриття меморіалу, яка відбулася 21 жовтня, взяли участь кількасот людей, серед яких були мер Торонто Джон Торі, міністр закордонних справ Канади Христя Фріланд та перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів.
 
«Українська громада Канади впродовж багатьох років, коли пам’ять про Голодомор приховувалася, берегла її й змогла повернути до України. Це дуже важливий внесок, і я особливо вдячна старшим членам нашої громади, які підтримували цю пам’ять», — сказала пані Фріланд, яка має українські корені.
 
Як повідомив на своїй сторінці у «Твіттері» директор канадської програми розвитку при посольстві Канади в Україні Карим Моркос, участь в урочистостях взяв і Микола Латишко — українець, який пережив Голодомор і потім емігрував до Канади. Свідок злочину проти українців сказав присутнім: «Як християни, ми маємо вміти прощати, але ми ніколи не повинні забувати». 
 
Скульптурна композиція розмістилася на території Виставкової площі, неподалік від аеропорту Торонто та набережної озера Онтаріо. Центральне місце меморіалу зайняла впізнавана в усьому світі скульптура українського митця Петра Дроздовського «Гірка пам’ять дитинства».
 
Ця зворушлива скульптура — дівчинка з колосками в руках — пов’язує меморіал у Торонто з іншими подібними пам’ятниками в Україні та інших країнах. Довкола скульптури розташовано три інсталяції у вигляді зламаних млинів — як символ того, що голод було створено сталінським режимом штучно. 
 
Згідно з попереднім кошторисом, на спорудження меморіалу було витрачено близько 1,2 мільйона доларів. Більшість цієї суми зібрала українська діаспора шляхом індивідуальних пожертв.
Нагадаємо, що місце для спорудження меморіалу освятили 29 травня минулого року. У закладенні фундаменту під майбутній пам’ятник взяв участь і мер Торонто Джон Торі. Саме будівництво розпочалося в квітні цього року.
 
До речі, перший у світі Меморіал жертвам Голодомору був відкритий також у Канаді, в 1983 році, в Едмонтоні. Пізніше аналогічні пам’ятні місця з’явилися у Калгарі, Вінніпезі, Віндзорі, Рeджайні, Гакстоні і Місісазі, багато зусиль для цього доклали українські діаспоряни.