Українські спортсмени здобули 23 нагороди на Юнацькій олімпіаді у Ріо

23.10.2018
Українські спортсмени здобули 23 нагороди на Юнацькій олімпіаді у Ріо

Майстер стрибків iз трампліна Софія Лискун виграла на Юнацькій олімпіаді в Аргентині «срібло» та «бронзу». (Фото з сайта noc-ukr.org.)

Попри те, що між юним талантом і зрілою спортивною зіркою, як наголошують спеціалісти, лежить довга дорога, на Юнацьку олімпіаду дивляться не інакше, як на парад майбутніх олімпійців, здатних принести нашій країні олімпійські нагороди.
 
Як приклад, майстер кульової стрільби Сергій Куліш. Ставши в 2010 році бронзовим призером І Юнацьких олімпійських ігор, через шість років він відкрив лік малочисельним нагородам української збірної на літніх Іграх в Ріо.
 
Загалом, юні українські спортсмени доволі продуктивно виступають на літніх ЮОІ. Так, на третіх за ліком аналогічних стартах, котрі впродовж минулих двох тижнів тривали в аргентинському Буенос-Айресі, синьо-жовта команда отримала 23 медалі, сім з яких — золоті.
 
Щоправда, в порівнянні з двома попередніми турнірами (в Сінгапурі-2010 та Нанкіні-2014), юні вітчизняні олімпійці показали найнижчий результат — що за загальним доробком, що за кількістю виграного «золота». Водночас президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка тішиться, що в Буенос-Айресі наші юні спортсмени яскраво проявили себе в дисциплінах, які раніше не приносили Україні медалі на ЮОІ.
 
«Нагороди у фехтуванні, академічному веслуванні, бадмінтоні, художній гімнастиці та спортивній акробатиці стали дебютними та історичними для України за роки виступів наших спортсменів на Юнацьких олімпійських іграх», — наголосив Бубка.
 
При цьому представники вітчизняної фехтувальної та «академічної» школи до синьо-жовтої скарбнички в Аргентині поклали відзнаки найвищої проби. Веслувальник Іван Тищенко став чемпіоном ІІІ ЮОІ у чоловічій одиночці. А шпажистка Катерина Чорній тріумфувала в особистих та командних змаганнях. Також за підсумками командних баталій (сформовані колективи мали міжнародне представництво) на вищу сходинку п’єдесталу піднявся майстер спортивної гімнастики Назар Чепурний.
 
Напрочуд успішно виступила в столиці Аргентини й команда вітчизняних легкоатлетів, троє представників якої підкорили «золоту» висоту. Михайло Кохан та Валерія Іваненко виграли індивідуальні змагання молотобійців. Тоді як Ярослава Магучих показала найкращий результат у стрибках у висоту.
 
Загалом, над поповненням української скарбнички працювали борці (Оксана Чудик, Владислав Остапенко), боксери (Тарас Бондарчук, Максим Галінічев), стрибуни у воду (Софія Лискун), плавці (Денис Кесіль), дзюдоїсти (Олег Вередиба), стрільці (Дмитро Гонта), представниці художньої гімнастики (Христина Погранична), а також бадмінтону (Анастасія Прозорова), спортивної гімна­стики (Анастасія Бачинська), спортивної акробатики (Дарина Плахотнюк та Олександр Мадей) та легкої атлетики (Олег Дорощук).
 
За словами Сергія Бубки, головне завдання, яке стоїть перед українською державою, — збереження та підтримка цього молодого покоління спортсменів, аби вже незабаром — у Токіо-2020, Парижі-2024 та Лос-Анджелесі-2028 — саме ці обдаровані юні атлети піднялися на олімпійський п’єдестал.