Українські баскетбольні клуби мляво стартували в Єврокубку

19.10.2018
Українські баскетбольні клуби мляво стартували в Єврокубку

У матчі проти «Левськи» лідер «Дніпра» Олександр Мішула не зміг повністю розкрити свій снайперський потенціал. (Фото з сайта bcdnipro.com.)

Черговий євросезон вітчизняні клуби розпочали в умовно третьому за силою турнірі Старого світу.
 
Після сезону-знайомства «Будівельника» з баскетбольною елітою, котре відбулося в 2013 році, нині про зіркову Євролігу українські колективи можуть лише мріяти.
 
Немає наших повпредів й у другому за силою клубному турнірі континенту. Якщо торік у Лізі чемпіонів ФІБА нашу країну представляв «Хімік», то в поточному сезоні несподіваний наступник южненців на чемпіонській вершині — БК «Черкаські мавпи» — заявився лише у Кубок Європи. Тією ж стежкою на міжнародній арені пішли й віце-чемпіони країни та володарі Кубка України — баскетболісти «Дніпра».
 
Обидва колективи пробилися до групового раунду Єврокубка й минулої середи провели там свої перші поєдинки. Попри відносну рангову скромність їхніх опонентів, ні «мавпи», ні «дніпряни» стартувати з перемог не змогли.
 
Український чемпіон, хоч і боровся, але відсутність міжнародного досвіду не дозволила підопічним Максима Міхельсона в гостях переграти «Пріштину» з Косова — 82:92. Без сумніву, вплинула на гру «мавп» і вимушена зміна ігрових порядків, котра відбулася після того, як один із лідерів команди — Володимир Конєв — пішов на «лікарняний». Досвідчений форвард, закидаючи в середньому 11 пунктів, допоміг черкаському колективу виграти кваліфікаційний відбір Єврокубка у протистоянні з кіпрським «Керавносом», але перед стартом групового раунду турніру ліг під скальпель для планової операції на травмованому меніску.
 
Дебют «Дніпра» на груповому етапі Кубка Європи теж став не найкращим. Особливо провальним у виконанні підопічних Дениса Журавльова вийшла друга чверть поєдинку проти болгарського «Левськи», яку український віце-чемпіон програв iз різницею в 16 очок. Утім, з огляду на відверто низьку результативність дніпровських гравців дивуватися підсумковим — 65:83 — не варто. Слід зауважити, що кращу результативність у складі «Дніпра» в Софії показав новачок клубу Кирило Натяжко.
 
Баскетболіст-центровий, який у 2014 році вiдiгравав чи не ключову роль у складі збірної України, останні кілька років був змушений боротися з травмами, відтак нинішній сезон став для нього своєрідною баскетбольною прем’єрою. На перші поєдинки в сезоні Кирило виходив, маючи відверто зайву вагу й не надто вражаючу результативність. О
 
днак, пройшовши адаптаційний період, Натяжко поступово виходить у «Дніпрі» на перші ролі, хоча й відчувається, що дається цей процес йому вельми непросто. Вочевидь «під кошиком» «Дніпра» Кирилові належить замінити центрового Сергія Загребу, котрий нещодавно перебрався до грузинського «Батумі».
 
«Дякую «Дніпру», що допомогли мені повернутися у баскетбол. Я впродовж усього літа тренувався під наглядом персонального тренера та лікарів. А зараз відчуваю, що можу бути корисним своїй новій команді», — відзначив Натяжко.
 
До слова, в чемпіонаті України дніпровські баскетболісти єдині йдуть без втрат, із трьома перемогами, посідаючи першу сходинку в турнірній таблиці. Без сумніву, прагнутимуть підопічні Журавльова, як, вочевидь, і «Черкаські мавпи», досягти позитивного результату й у Кубку Європи. Головне, аби для змагань на два фронти у лідерів українського баскетболу було достатньо сил. 

 

ТАБЛО

 
Кубок Європи ФІБА. Чоловіки. Груповий етап. 1-й тур. Група G. «Пріштина» (Косово) — «Черкаські мавпи» (Україна) — 92:82. Група Е. «Левськи» (Болгарія) — «Дніпро» (Україна) — 83:65.