Автогаз в Україні дорожчає через підвищення мита у Росії

17.10.2018
Автогаз в Україні дорожчає через підвищення мита у Росії

Зниження ціни на пропан-бутан можливе, коли насититься західний ринок скрапленого газу. (Фото з сайта autobild.ua.)

В Україні стрімко дорожчає автомобільний газ — альтернативне пальне, частка ринку якого серед інших видів пального постійно зростає. За останній місяць пропан–бутан невпинно повзе догори, а останніми днями ціна на нього почала встановлювати рекорди й одразу побивати їх... Нова вартість літра скрапленого газу почала підходити до позначки 17 гривень. Щось подібне ми могли бачити рік тому.  
 
Експерти пояснюють проблему російським фактором: підвищення мита у Російській Федерації. «Підвищення російських мит може призвести до подорожчання автогазу на наших заправках приблизно на 20-25 копійок на літрі. До того ж ціна на європейські поставки вже дорівнює приблизно 25 000 грн. за тонну. Так що на сьогодні виправдана ціна літра газу на українських заправках дорівнює приблизно 15,50-15,70 грн.», — розповідав аналітик Консалтингової групи «А-95»Артем Куюн ще у перших числах жовтня. 
 
Тоді ж він прогнозував: блакитне паливо може так різко і не подорожчати. «По-перше, про підвищення російських мит було відомо заздалегідь, і не виключено, що якусь частину подорожчання заправники вже відіграли в своїх цінниках. По-друге, восени спостерігається сезонний спад споживчого попиту на автогаз, а нестримне підвищення заправних прайсів загрожує ще більшим відтоком покупців», — стверджував Куюн.
 
Прогнози Артема Куюна збулися у прямо протилежному напрямку: газ подорожчав значно стрімкіше, ніж вважали навіть песимісти. Пояснити сумну ситуацію взявся експерт Євген Устименко. З одного боку, за його словами, у жовтні ми бачимо зростання обсягів у європейських споживачів для опалення житлових будинків, тому більші обсяги газу закачуються в їхні сховища.
 
«У цей період наші основні постачальники — Росія, Казахстан і Білорусь — продають великі обсяги пропан-бутану в Європу. Європейські котирування на газ вищі, і в цей період наш ринок орієнтований на них, відповідно, ціна зростає», — пояснює Устименко. Втім така ситуація, за словами експерта, тимчасова, адже наші трейдери закуповують мало цього товару, щоби потім не залишитися з дорогим газом, коли ціна почне падати.
 
Ще один фактор, як зазначає експерт, — зростання ціни на нафту і нафтопродукти. «Фізичний фактор — трейдери торгують пропан-бутаном у тоннах, а на заправках оператори реалізують у літрах. Із падінням температури на вулиці в тонні стає менше літрів, що може додати до ціни  ще 50 копійок», — розповідає про професійні тонкості роботи операторів паливних АЗС Євген Устименко.
 
Подібну ситуацію ми мали торік: наприкінці серпня. Тоді газ також подорожчав до майже 17 гривень за літр, а Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявляв, що йдеться про диверсію і обіцяв швидко покарати винних. Виконати погрози Володимиру Борисовичу не вдалося, і сьогодні вже ніхто з влади не береться шукати змову. 
 
Експерти ж заспокоюють: сьогоднішнє подорожчання — явище тимчасове. «Якщо підсумувати, то лякатися стрибка ціни на пропан користувачам не потрібно — всі фактори, які зумовили це підвищення, об’єктивні. І вже з початком опалювального сезону ціна поповзе донизу. Паніка серед автомобілістів з цього приводу зараз виключена ще тому, що одночасно відчутно зростає ціна на бензин і як альтернативне паливо пропан актуальний і після стрибка ціни», — пояснив Устименко.