Російський сайт назвав ім’я третього росіянина, ймовірно, причетного до отруєння Скрипалів

12.10.2018
Російський сайт назвав ім’я третього росіянина, ймовірно, причетного до отруєння Скрипалів

Петров і Боширов: «Серього, третім будеш?».

Спецслужби Великої Британії встановили особу третього підозрюваного в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів в англійському місті Солсбері, повідомила британська газета «Телеграф» ще 27 вересня.

За даними журналістів, він був агентом російської військової розвідки ГРУ і відповідав за планування замаху. Зокрема, він здійснював розвідку в Солсбері під виглядом туриста, який цікавиться архітектурою місцевого собору, ще до прибуття двох безпосередніх виконавців отруєння. Газета «Телеграф» тоді повідомила, що британським правоохоронним органам відоме прізвище керівника операції, але вони наразі тримають його в таємниці.

Але таємниця протрималась недовго. 10 жовтня російський сайт «Фонтанка» назвав прізвище третього росіянина, який, за даними видання, керував операцією в Солсбері.

Йдеться про 45-річного Сергія Федотова, який вилетів із Великої Британії 4 березня – в день отруєння Скрипалів. «Фонтанка» стверджує, що слідчим Скотланд-Ярду відомо про третього учасника замаху, але у відомстві вирішили оголосити про нього пізніше. Імена двох попередніх підозрюваних раніше оголосила британська влада: «Олександр Петров» і «Руслан Боширов». За даними розслідувачів, насправді це співробітники ГРУ Росії Олександр Мішкін та Анатолій Чепіга.

10 жовтня ЗМІ повідомили, що підозрювані в отруєнні Скрипаля Олександр Мішкін і Анатолій Чепіга в 2014 році таємно відвідували Чехію, де стежили за колишнім російським розвідником. За даними «Фонтанки», Сергій Федотов здійснив цю поїздку разом із ними. Чеські спецслужби відмовилися від коментарів.

Чепіга, Мішкін і Федотов є, ймовірно, співробітниками Головного управління Генштабу ЗС РФ (колишнє ГРУ). За даними «Фонтанки», Сергій Федотов відвідував Чехію у січні-лютому 2014 року разом з «Олександром Петровим» (Мішкіним). Обидва користувались закордонними паспортами 64-ї серії з близькими номерами. Вважають, що такі паспорти видають саме російським розвідникам. У Чехії росіяни стежили за Сергієм Скрипалем, який у той час контактував з місцевими спецслужбами.

Окрім Праги, Києва, Мілана та Женеви, Сергій Федотов щонайменше тричі відвідував Лондон – у березні 2016-го, березні 2017-го і березні 2018-го. Останнього разу від прибув до Великої Британії 2 березня, як і Петров та Боширов, але іншим рейсом. А відлетіла трійця разом - 4-го, безпосередньо в день замаху. Сконланд-Ярд володів цією інформацією від початку, але з якихось причин вирішив її притримати.

За інформацією «Фонтанки», Сергій Федоров ідеально пасує до ролі третього підозрюваного. В Росії немає оформленої на нього нерухомості, транспортних засобів та телефонних номерів, він відсутній у соціальних мережах та базах даних виконавчих проваджень. Номер його паспорта на одну-дві цифри відрізняється від номерів документів, які видні громадянам Росії, місцем реєстрації яких вказувалось Хорошевське шосе, 76 – штаб-квартира Головного управління генштабу міноборони РФ.

Допомогу «Фонтанці» у подальшому розслідуванні готові надати співробітники іншого російського видання The Insider, які зробили багато для розкриття осіб виконавців отруєння, про що заявив шеф-редактор The Insider Роман Доброхотов в ефірі радіостанції «Ехо Москви».