У США стартувала реєстрація для участі у розіграші грін-карт 2020: що треба знати

12.10.2018
Нещодавно стартувала (і триватиме до 6 листопада) чергова реєстрація для участі в «Диверсифікаційній візовій програмі» США, яку в народі називають просто «зеленою картою» (Green Card).
 
Відтак віце-консул Сполучених Штатів Америки Емілі Тікенсон розпочала об’їзд регіонів із тим, щоб розповісти представникам ЗМІ про зміни у правилах участі та відповісти на запитання, які можуть найбільше цікавити бажаючих стати законними жителями Сполучених Штатів Америки.
 
Така прес-конференція відбулася і в Тернопільському прес-клубі. Як повідомила пані Тікенсон, цього року в правилах участі у лотереї Green Card з’явилася одна важлива зміна — стала суворішою вимога до точності переліку членів сім’ї. Тож якщо ви з якихось причин раптом не вкажете чоловіка чи дитину, то після перевірки вашу заявку буде анульовано. Причому — увага! — навіть якщо це, скажімо, дитина вашого чоловіка від колишнього шлюбу, з якою він багато років навіть не бачиться.
 
А щодо самих шлюбів, то Емілі Тікенсон зазначила, що під час перевірки документів береться до уваги винятково шлюб, офіційно зареєстрований у державних органах.
 
У разі ж перебування пари у церковному чи цивільному шлюбі обоє повинні подавати заявки окремо і вказувати сімейний стан як «неодружений» і «незаміжня».
 
Якщо ж від моменту подачі заявки до часу оголошення виграшу щось у сімейному стані змінилося — приміром, заявник одружився, розлучився чи у нього народилася дитина, то перед співбесідою вже після виграшу він зможе заповнити нову анкету і вказати там ці зміни. 
 
Основні кроки людини, яка хоче виграти Green Card, повинні бути наступними:
 
— ознайомтеся з усіма інструкціями ( DV 2020) на сайті travel.state.gov.;
— подайте безкоштовну заявку в електронному ви­гляді на сайті dvlottery.state.gov. При цьому майте на увазі, що вона повинна бути єдиною, бо за подачу кількох вас дискваліфікують; 
— отримайте номер підтвердження і зберігайте його аж до повідомлення про невиграш чи до виїзду в США, не повідомляючи його нікому іншому; 
— після 7 травня 2019 року перевірте, чи виграла ваша заявка, ввівши свій номер підтвердження на сайті dvselectee.state.gov.; 
— в разі виграшу виконайте всі інструкції, розміщені на цьому сайті в розділі Entrant Status Check.
 
Переможці, які дотрималися всіх інструкцій, отримають повідомлення про призначення імміграційної співбесіди через цей же сайт. Оплата за звернення по імміграційній візі — 330 доларів — здійснюється у Посольстві чи Консульстві США в Україні в день проведення співбесіди.
 
І це — єдиний (!) грошовий збір уряду США у рамках диверсифікаційної візової програми. Але в разі виграшу і згоди заявника продовжувати процес далі потрібно буде оплатити 220 доларів за медогляд та 220 доларів еміграційного збору.
 
Пані Емілі Тікенсон підкреслила, що самостійне заповнення заявки на сайті є зовсім нескладним і закликала робити це лише самостійно, щоб не потрапити на гачок різних шахраїв і просто бажаючих заробити на послугах, без яких можна спокійно обійтися.
 
Адже останнім часом дуже поширена злочинна практика, коли аферисти викрадають особисті дані людей і подають заявки замість них, а в разі виграшу потім шантажують їх викупом за великі суми.
 
Відповідаючи на запитання журналістів, віце-консул США також повідомила, що жодних вікових обмежень для участі у лотереї Green Card немає і її вже багато разів вигравали навіть літні люди.
 
Однак при цьому нагадала, що такий виграш дає лише законне право проживання на території США, але при цьому про житло, роботу і все таке інше переможець повинен буде подбати сам.
 
До речі, за інформацією пані Тікенсон, щороку Green Card виграє приблизно 5 тисяч українців, з яких близько половини отримують бажані візи і право на проживання у США. Найбільше зацікавлених — уже традиційно  iз західних областей України.