До Дня захисника України в парку Шевченка пройде фестиваль «ІСТОРІЯ:UA»

12.10.2018
До Дня захисника України в парку Шевченка пройде фестиваль «ІСТОРІЯ:UA»

Петро Франко, «батько» української військової авіації, син Івана Франка — один із героїв серії арт-плакатів про військову еліту української революції.

Свято Покрови з давніх часів було днем українського козацтва. У 1942 році його визначили як день заро­дження УПА.
 
 
А віднедавна 14 жовтня стало ще й Днем захисника України, уособлюючи спадковість військової традиції українського війська.
 
 
Саме до цього свята уже другий рік поспіль Український інститут національної пам’яті приурочує масштабний фестиваль «Історія:UA», щоб зацікавити молодь нашим минулим, повернути інтерес до непересічних історичних постатей та подій, звільнивши їх від радянських пропагандистських міфів.
 
«Популяризація історії — одне з головних завдань Українського інституту національної пам‘яті. Для того, щоб минуле ставало популярним, воно має бути цікавим. Тому ми започаткували фестиваль «Історія.UA», де ми розповідаємо про нашу історію, використовуючи нові підходи: арт-плакати, ігри, відеоісторії, лекції на історичні теми, які виходять за межі шкільного підручника, різноманітні дискусійні майданчики, де можна зустрітися з однодумцями і відкрити для себе невідомі факти. Сподіваємося, що запропонований нами пізнавально-розважальний формат стане традиційним для відзначення Дня захисника України», — говорить голова Інституту Володимир В’ятрович.
 
Цьогоріч фестиваль стартує у суботу, 13 жовтня. Розгорнеться він у самому центрі столиці: у парку Тараса Шевченка. Саме тут із 12-ї години дня розпочнуть роботу різноманітні виставки, зокрема і виставка зброї, функціонуватиме дитячий майданчик та кілька тематичних фотозон, працюватиме військова пошта, де діти і всі охочі зможуть написати листа бійцям на передову.
 
Тут же увечері відбудеться святковий концерт за участі Христини Панасюк, учасників проекту «Пісні війни», а також гуртів «Тінь Сонця» та «Тартак». А перед виступом «Тартака» на стіні Червоного корпусу Київського національного університету імені Тараса Шевченка глядачі побачать незвичайне світлове лазерне шоу «Історія українського війська». 
 
Інтелектуальна частина фестивалю пройде на історичному факультеті Київського університету. Саме тут будуть презентовані цікавинки, які Український інститут національної пам’яті підготував до фестивалю.
 
Увагу користувачів інтернету уже привернули повідомлення про вихід серії арт-плакатів «Військова еліта Української революції 1917-21 рр», книги «Усна історія українсько-російської війни», а також проекту «Відеоісторія» (теми «Як творилася держава. Українська революція 1917-21 рр.» та «За що боролася Українська повстанська армія»). 
 
А анонсована настільна гра для школярів «УПА — відповідь нескореного народу» уже викликала ажіотаж, особливо в російських пропагандистських ЗМІ, які назвали її «екстремістською».
 
«Гра побудована на реальному історичному матеріалі. Вона цікава тим, що показує боротьбу УПА проти своїх двох головних ворогів — нацистів і «совєтів». Останні представлені військами НКВД та загонами так званих «червоних партизанів». Саме це, очевидно, і викликало таку бурхливу реакцію в російських пропагандистів», — зазначає Володимир В’ятрович. 
 
Також у рамках фестивалю заплановані історичні дискусії, лекції з військової історії, книжкові виставки та ще багато чого цікавого.
 
«Виховання за допомогою історії — це один зі способів достукатися до генетичної пам’яті суспільства. Історія нині переживає відродження, і саме знання своєї справжньої історії є невід’ємним інструментом для перемоги в інформаційній війні, в якій нині перебуває заангажоване українське суспільство», — переконаний заступник декана історичного факультету КНУ Тарас Пшеничний.
 
До речі, синоптики обіцяють на Покрову суху теплу погоду, притаманну золотій осені. Тож на фестиваль можна приходити всією родиною, щоб провести час і цікаво, і патріотично.