За час російсько-української війни на Донбасі загинули 68 військових медиків

10.10.2018
На фронті ситуація 8 жовтня була напруженою, але, як і в попередні дні, цілком контрольованою Об’єднаними силами.
 
 
Російські окупанти 36 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. При цьому ворог 12 разів застосовував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.
 
 
Противник вів прицільний вогонь iз мінометів калібру 120 та 82 мм, озброєння бойових машин піхоти, зенітної установки ЗУ-23-2, гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї.
 
Російсько-окупаційні війська здійснювали обстріли позицій Об’єднаних сил у районі населених пунктів Кримське, Новотошківське, Катеринівка, Степне, Троїцьке, Луганське, Травневе, Авдіївка, Піски, Красногорівка, Мар’їнка, Новомихайлівка, Павлопіль, Гнутове, Водяне, Лебединське та Широкине.
 
Позиції Об’єднаних сил у районі Кримського, Луганського, Водяного та Лебединського окупанти обстрілювали з мінометів калібру 120 мм. Вогневого впливу з мінометів 82-го калібру зазнали опорні пункти наших військ поблизу Кримського, Новотошківського, Луганського та Травневого.
 
Захисники Широкиного були обстріляні iз зенітної установки ЗУ-23-2. По оборонцях Новотошківського, Троїцького, Водяного та Лебединського, крім того, вели вогонь з озброєння бойових машин піхоти.
 
У ході бойових дій троє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення. За даними української розвідки, впродовж доби понеділка п’ятьох окупантів знищено та шістьох поранено.
 
Станом на 7-му годину ранку вівторка ворог двічі обстріляв позиції Об’єднаних сил на Маріупольському напрямку в районі населених пунктів Павлопіль i Широкине з гранатометів, великокаліберних кулеметів i стрілецької зброї. Важке озброєння не застосовували. Втрат серед наших захисників немає.
 
Додамо, що в понеділок у Маріуполі, на території 61-го військового мобільного госпіталю, було відкрито пам’ятник військовим медикам, які загинули за час російської агресії.
 
А таких героїв, на превеликий жаль, полягло 68 (!) за час окупації Росією частини українського Донбасу.
 
«Ми урочисто відкриваємо пам’ятну стелу на їх честь. Одягнувши однострої, лікарі двічі склали присягу: присягу на вірність українському народові та клятву Гіппократа. І перше, і друге вони виконують iз високим професіоналізмом! Честь вам і хвала! Вічна пам’ять загиблим, які віддали свої життя, рятуючи життя побратимам!» — сказав під час урочистої церемонії заступник командувача Об’єднаних сил iз морально-психологічного забезпечення та гуманітарних питань генерал-майор Олександр Голоднюк.
 
На пам’ятнику встановлено меморіальну дошку, на якій зображено військових медикiв за роботою у вигляді ангелів із крилами за спиною і напис: «Військовим медикам, які загинули в боях за Незалежну Україну».
 
На відкритті пам’ятника були присутні представники духовенства й адміністрації міста, військовослужбовці, особовий склад військового госпіталю. Священнослужителі відзначили, що «немає більшої любові, ніж віддати життя своє за друзів своїх». Вони подякували всім військовослужбовцям за їхній професіоналізм і відданість Україні та побажали далі успішно виконувати військовий обов’язок.
 
За проявлений героїзм понад 300 військових медиків було нагороджено орденами та медалями. А санітарний інструктор аеромобільно-десантного батальйону молодший сержант Ігор Зінич, який загинув під завалами терміналу Донецького аеропорту, посмертно отримав звання Героя України.