Нобелівську премію миру присудили борцям із сексуальним насильством

09.10.2018
Нобелівську премію миру присудили борцям із сексуальним насильством

Деніс Муквеге та Надя Мурад.

Лауреатами Нобелівської премії миру стали лікар-гінеколог із Демократичної Республіки Конго Деніс Муквеге та іракська правозахисниця Надя Мурад.
 
 
Муквеге і Мурад нагороджені «за зусилля покінчити з сексуальним насиллям як зброєю у військових та збройних конфліктах», — йдеться у прес-релізі Нобелівського комітету. 
 
Мурад сама пережила сексуальне насильство. У серпні 2014 року вона разом з іншими дівчатами та жінками народності єзидів потрапила в рабство до бойовиків «Ісламської держави».
 
Після невдалої спроби втечі її катували. Жінку кілька разів продавали в рабство. Мурад змогла втекти у листопаді 2014 року, після чого вона виїхала до Німеччини і зайнялася правозахисною діяльністю.
 
Лікар Муквеге відомий перш за все як засновник та директор шпиталю Панзі, який спеціалізувався на допомозі жінкам, що стали жертвами групових зґвалтувань під час конфлікту в Демократичній Республіці Конго. Під час другої конголезької війни він надав допомогу тисячам жінок, які постраждали від сексуального насильства.
 
В останні роки вибір лауреатів Норвезьким Нобелівським комітетом миру незмінно викликає суперечливі коментарі. Загалом на Нобелівську премію миру цього року було номіновано 331 кандидата: 216 людей і 115 організацій.
 
Це друга за величиною кількість кандидатів після 2016 року. Нагадаємо, Верховна Рада України 18 вересня номінувала на Нобелівську премію миру режисера Олега Сенцова.
 
Проте, згідно з правилами, Сенцов може потрапити до списку номінантів тільки в 2019 році. Оскільки ці списки закривають до 1 лютого, тобто практично на початку року.