Сенат США затвердив звинувачену у сексуальних домаганнях «людину Трампа» на пост Верховного судді

09.10.2018
Сенат США затвердив звинувачену у сексуальних домаганнях «людину Трампа» на пост Верховного судді

Завдяки Кавано Трамп матиме свою людину у Верховному суді.

Сенат США у суботу, 6 жовтня, підтримав кандидатуру Бретта Кавано, висунутого президентом США Дональдом Трампом, на посаду судді Верховного суду.

 

За Кавано проголосували 50 сенаторів, 48 — проти.  Серед демократів «за» проголосував лише сенатор Джо Менчін, з республіканців утрималася сенаторка Ліза Меркаускі, інші ж підтримали кандидатуру Кавано.

 

Перед початком голосування з балкону залу засідань Сенату лунали голоси протестувальників, які затримали процедуру.

 

Тим часом на Капітолійському пагорбі та поблизу будівлі Верховного суду США вирували протестні акції. Поліція заарештувала 160 протестувальників. Акції проти призначення Кавано суддею Верховного суду прокотилися й іншими містами США. Противники Кавано дуже розчаровані, на їхню думку, зрадницьким рішенням Сенату.

Суддя довічно

Того ж дня, 6 жовтня, Бретт Кавано склав присягу судді Верховного суду США. Судді Верховного суду, які призначаються довічно, ухвалюють рішення з ключових питань, щодо яких суди нижчої юрисдикції часто не можуть дійти згоди (це, зокрема, міграційні питання, права секс­меншин, смертна кара, права жінок на аборти тощо). За останні роки рішення Верховного суду неодноразово означали масштабні суспільні зміни в США. 
 
Президент США Дональд Трамп висунув суддю-консерватора Бретта Кавано на посаду члена Верховного суду США 9 липня. Кандидатуру Кавано Трамп представив у Білому домі особисто. У своїй промові глава Білого дому згадав «бездоганні особисті якості» та «неперевершену кваліфікацію» Кавано та назвав його «одним із найгостріших правничих умів нашого часу», цитує інформагенція «Франс Пресс».
 
То чому ж, здавалося б, рутинна внутрішня американська справа з призначенням одного з суддів Верховного суду США набрала такого великого загальнонаціонального та міжнародного розголосу? Чому рішення про призначення Кавано ухвалювали довгі три місяці? По-перше, цим призначенням президент Трамп отримує вигоду як особисто для себе, так і для Республіканської партії. 
 
Вакансія у Верховному суді утворилася після відставки судді Ентоні Кеннеді. До складу Верховного суду США входять 9 суддів.
 
Хоча всі вони мають бути безпартійними і керуватися лише принципом верховенства права, але особистих симпатій і преференцій у них не відбереш.
 
Тож четверо суддів Верховного суду, за оцінками політологів та ЗМІ, мають ліберальний світогляд і є симпатиками Демократичної партії, а четверо інших — консерватори і більш схильні підтримувати Республіканську партію.
 
Тож саме голос Кеннеді ставав вирішальним під час важливих голосувань. Цей суддя дійсно спирався на принципи загальної справедливості, без жодних партійних преференцій. 
 
Натомість 53-річний Кавано відомий тим, що тривалий час співпрацював з республіканцями. Приміром, 2000 року він був членом передвиборчої команди Джорджа Буша-молодшого. 2003 року тоді вже президент Джоржд Буш-молодший висунув його кандидатуру в Апеляційний суд США у Вашингтоні. Але призначити Кавано Сенат зумів лише в 2006 році після кількох років спротиву з боку демократів. Кавано також був ініціатором імпічменту президента Білла Клінтона за його зв’язок зі стажеркою Білого дому Монікою Левінскі. 

Бурхлива молодість Кавано

Трамп зацікавлений у закритті вакансії у Верховному суді до того, як у США відбудуться вибори до Конгресу. Після призначення Бретта Кавано на посаду судді Верховного суду США, рівновага в суді схилиться в бік консерваторів, які матимуть п’ять суддів із дев’яти проти чотирьох суддів ліберального спрямування.
 
Те, що Бретт Кавано є «людиною Трампа», — ще квіточки. Набагато більше питань викликають його особисті моральні якості. Адже Кавано звинувачують у сексуальних домаганнях.
 
27 вересня під час слухань у комітеті юстиції Сенату 51-річна професорка психології Крістін Блейзі Форд у деталях описала спробу Кавано зґвалтувати її на шкільній вечірці влітку далекого 1982 року. 15-річна Форд відвідала вечірку в штаті Меріленд, на якій був присутній і 17-річний Кавано. За словами жінки, Кавано і його друг, які перебували в стані алкогольного сп’яніння, заштовхнули її в кімнату, потім Кавано спробував зняти з Форд одяг. Але дівчині вдалося вирватися і залишити будинок. Загалом, щонайменше три жінки дали свідчення про сексуальні домагання з боку Кавано та його участь у групових зґвалтуваннях.
 
Окрім Крістін Блейзі Форд, іншою з них є Дебора Рамірез. За її словами, на вечірці в будинку у штаті Меріленд Кавано нахабно чіплявся до неї. Після цього інциденту, який стався у 1983-1984 навчальному році, коли Кавано був студентом Йєльського університету, дівчині довелося звертатися по медичну допомогу. 
 
Сенатський комітет, який розслідував звинувачення проти Кавано, підійшов до справи упереджено. На слухання не були допущені ключові свідки з обвинувачення Кавано, а натомість заслухали жінок, які працюють із Кавано тепер в його офісі.
 
Підлеглі, звичайно, розповідали про високі моральні якості начальника та його незаплямовану репутацію. Так Сенат уперше за час президентства Трампа опустився до рівня його аморальності.
 
Сам Кавано відкинув обвинувачення. Оглядачі критикують його за занадто емоційні виступи під час слухань, які самі по собі, на думку критиків Кавано, роблять його не гідним посади судді Верховного суду, навіть якщо він не винен у жодних домаганнях.
 
Білий дім також заперечує звинувачення на адресу Кавано, називаючи їх спробою демократів зірвати призначення судді, відомого своїми консервативними поглядами.
 
Сам Трамп упродовж трьох останніх місяців закидав демонстрантам проти Кавано, що вони «проплачені Соросом», а демократів звинуватив в організації «безсоромної кампанії з політичного та особистого цькування».