Діти в окупованій Горілвці підірвались на замінованому бойовиками полі — розвідка

03.10.2018
Підбити трагічну статистику змусили події останніх днів. В окупованій Горлівці троє дітей підірвались на міні, ще один хлопчик отримав поранення.
 
За інформацією лікарів, зараз він перебуває у стані середньої тяжкості.
 
«Хлопець дістав поранення, він ішов останній, тому вибухова хвиля його відкинула і завдяки цьому він залишився в живих. Це хлопчик, приблизно 10-11 років. Зараз він перебуває в лікарні №2 міста Горлівка з діагнозом осколкове поранення м’яких тканин усього тіла. Крім того, в дитини є опіки. Загалом вона у стані середньої тяжкості. Але, як нам повідомляють наші інформаційні інсайдери у місцевій лікарні, дитина житиме», — розповів уповноважений Верховної Ради з прав людини в Луганській і Донецькій областях Павло Лисянський. 
 
На думку експертів, загрози для цивільних лише зростатимуть, ситуацію з розмінуванням можна буде змінити лише за однієї умови:
 
«Проблему замінування територій можливо вирішити тільки у мирні часи. Згадаємо приклад Лаосу — найбільш замінованої країни світу. Міни залишилися у країні з часів війни у В’єтнамі, і, попри активне розмінування протягом 50 років, там усе ще масово гинуть та калічаться люди. Єдиним виходом для України є, на жаль, програма сприяння переселенню жителів Донбасу на мирні території. Маємо бути реалістами та зрозуміти, що розмінуванням території, де йдуть бойові дії, ніхто займатися не буде», — прокоментувала «УМ» експерт із міжнародних питань Анна Ващенко. 
 
В ОБСЄ миттєво відреагували на ці події і зазначили, що занепокоєні не лише інцидентом, а і статистикою смертей через конфлікт на Донбасі.
 
«Щонайменше 23 дітей отримали травми або були вбиті тільки в 2018 році. Діти продовжують бути жертвами тривалого конфлікту», — йдеться в повідомленні спостерігачів.
 
Не забарилися з реакцією й у посольстві США в Україні. Заявили, що Росія повинна вимагати від своїх ставлеників на окупованих територіях зменшити мінні загрози. Представники американської амбасади наголошують, що конфлікт на сході перетворив українську дер­жаву на одну з найбільш замінованих у світі.
 
«Ми у розпачі від повідомлень про те, що в контрольованій Росією Горлівці троє підлітків загинули. Місцеві діти заслуговують на мирне та безпечне дитинство. Українці страждають від російської агресії» — йдеться в повідомленні диппредставництва у Twitter. Проте, на думку Анни Ващенко, «заяви США ніяк не вплинуть на ситуацію. Оскільки відносини Вашингтона з Москвою тільки погіршуються в останні роки, тож Росія i надалі ігноруватиме попередження Штатів».
 
Водночас, за даними української розвідки, діти в окупованій Горлівці підірвалися на полі, замінованому бойовиками. Сепаратисти у вересні провели ротацію інженерних підрозділів. Через це мінні поля просто залишили без нагляду. Раніше на них уже підірвалися 10 окупантів. Тепер через дії терористів загинули цивільні.
 
«Під час ротації одного з інженерних підрозділів ЗС РФ підірвався БТР з особовим складом, у зв’язку з чим усі інженерно-технічні підрозділи були виведені в пункти постійної дислокації для проведення додаткових занять та інструктажів. Унаслідок цього мінні поля окупанти залишили без інженерного спостереження. Це призвело до підриву і загибелі трьох місцевих підлітків», — пояснив речник Міноборони Дмитро Гуцуляк.
 
Нагадаємо, що, за даними глави Моніторингової місії ООН iз прав людини Фіони Фрейзер, iз початку збройного конфлікту на Донбасі по обидва боки лінії фронту загинули 138 дітей (91 хлопчик і 47 дівчаток), а також 80 дітей загинуло, коли бойовики збили літак Boeing рейсу МН17. Таким чином всього на сході України з 2014 року загинуло 218 дітей.