Уродженець Закарпаття Стафан-Арпад Мадяр написав книжку про угорців у Києві

03.10.2018
Уродженець Закарпаття Стафан-Арпад Мадяр написав книжку про угорців у Києві

Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень презентує двомовне видання. (Фото Людмили ЧЕЧЕЛЬ.)

У Посольстві Угорщини в Києві презентували книжку «Угорці в Києві».
 
«На тлі складного періоду угорсько-українських відносин вихід книги є досить важливим, — сказав у вступному слові Над­звичайний і Повноважний Посол Угорщини в Україні Ерно Кешкень. — Багата на факти книга була написана не з наміром генерування історичних спорів. Ніщо не є настільки далеким від нас, ніж те, що ми роздмухували суперечки, завдаючи шкоди і так складній системі наших двосторонніх зв’язків, задля поліпшення яких ми доклали так багато зусиль протягом років». 
 
Автор видання — відомий в Україні художник, уродженець Закарпаття Стафан-Арпад Мадяр. Уже майже 50 років художник проживає у столиці України. Ідея написати книгу про історію життя угорців у Києві з’явилася у нього ще у 1984 році, коли автор познайомився з Іштваном Фодором (археологом, доктором історичних наук, керівником археологічних експедицій в Україні наприкінці 60-х років XX століття). «Якби мені два роки тому сказали, що я напишу книгу, я б не повірив цьому, подумав, що це якийсь сон», — зізнається автор. І все ж написано 24 глави історії з ІХ століття до наших днів. 
 
«Угорці в Києві» є науково-популярним виданням, яке вийшло двома мовами, угорською та українською, загальним накладом 4000 примірників. «Я сподіваюся, що ця книжка є передвісником наукової роботи, над якою працюватиме українсько-угорська історична комісія. Вона буде бажаною і цікавою як для угорських, так і для українських читачів, перед якими розкриється нова глибина розмаїтого багатства угорсько-українських відносин», — каже дипломат Ерно Кешкень. 
 
Книжку можна буде купити у книгарнях лише в Україні. Упорядники за допомогою українських об’єднань в Угорщині шукатимуть можливості для продажу видання і в Угорщині. Юрист і бізнесмен Ігор Кушнарьов, який профінансував вихід «Угорців у Києві», пообіцяв посприяти тому, аби книжка вийшла й англійською мовою.