Страшне перо для москаля: Кремль вже два роки тримає в ув'язненні Романа Сущенка

02.10.2018
У неділю, 30 вересня, збігло два роки перебування у стінах Лефортовського СІЗО власного кореспондента Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» у Франції.
 
 
Цю сумну дату по-своєму відзначили активісти руху опору країні-агресору в Парижі, під стінами російського посольства.
 
 
Там кожен день проходить акція на підтримку всіх українських політв’язнів, включаючи Романа Сущенка, Олега Сенцова та Володимира Балуха.
 
Як відомо, всі ці люди були затримані та кинуті за ґрати з порушенням усіх існуючих норм міжнародного права й законів. Український журналіст Роман Сущенко був звинувачений у шпигунстві та засуджений Московським міським судом. 
 
У ФСБ Росії проти Романа Сущенка сфабрикували справу про шпигунство, заявивши, що він є працівником Головного управління розвідки Міноборони України та нібито «цілеспрямовано збирав відомості про діяльність збройних сил й військ національної гвардії Російської Федерації, що є державною таємницею».
 
Сам журналіст свою провину так і не визнав, назвавши звинувачення проти себе відвертою провокацією. Міжнародні спостерігачі визнали, що Роман Сущенко є політичним в’язнем та бранцем Кремля, звинувачення проти якого висунуті незаконно.
 
— За ці два роки ми стали свідками найцинічніших проявів російського псевдоправосуддя, які не враховують ані норми міжнародного права, ані заклики світової спільноти, — заявив посол України у Франції Олег Шамшур. — Я переконаний, що причиною ув’язнення Сущенка стала його професійна діяльність. У Кремлі знайшли ефективний спосіб змусити замовкнути талановитого журналіста.
 
Солідарний із цими словами і генеральний секретар Європейського альянсу інформаційних агентств (EANA) Олександру Гибо, який заявив, що його організація готова підтримати Романа Сущенка та виступає за свободу слова для журналістів у всьому світі.
 
Слідство у резонансній справі тривало понад 23 місяці, за цей час український журналіст лише одного разу зустрівся з родиною й так і не отримав права на помилування.
 
Його адвокат Марк Фейгін під надуманим приводом був позбавлений адвокатського статусу, але продовжив свою роботу як громадський захисник. 
 
Причиною жорстокого ставлення до журналіста він назвав принципову позицію Романа, а також його небажання визнавати законними дії країни-агресора на окупованих територіях України. 
 
За той час, поки українець незаконно перебував у СІЗО Лефортово, від важкої хвороби помер його батько, а Роман так і не зміг провести в останню путь найріднішу людину. Довгі місяці за ґратами політичний в’язень вів щоденник та створював картини, які розсилав друзям і родичам.
 
На початку літа 2018 року судді Московського міського суду оголосили українському журналісту вирок — 12 років позбавлення волі у колонії суворого режиму.
 
Офіційні представники МЗС України моментально висловили протест, вимагаючи від РФ негайно скасувати незаконний вирок у справі Сущенка, звільнити його з-під варти та забезпечити повернення до України.
 
Апеляція захисту на вирок була подана 5 червня, але лише через три з половиною місяці, у середу 12 вересня, Верховний суд РФ визнав законність вердикту Московського міського суду. Скаргу захисту Романа Сущенка розглянули впродовж рекордних десяти хвилин.
 
«Етапування Сущенка після оголошення вироку може затягнутися на два або три тижні, — пояснив громадський адвокат Марк Фейгін. — Немає сумнівів, що проти в’язня Кремля застосують тортури та методи незаконного морального тиску з тим, щоб зламати його волю, змусивши підкорятися нелюдській машині репресій».
 
Справа Романа Сущенка отримала широкий резонанс у всьому світі, а такі солідні міжнародні організації, як ЄС, ОБСЄ, Міжнародна та Європейська федерації журналістів (IFJ / EFG), закликали представників Кремля припинити тиск на українських журналістів.
 
Перший заступник Голови ВР, уповноважена Президента з питань мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко особисто звернулася до Романа Сущенка зі словами вибачення за те, що два роки не вдається звільнити його з російської в’язниці.
 
За словами Геращенко, «немає жодної міжнародної зустрічі, жодних переговорів, жодного інтерв’ю, де б Президент України, українська влада, всі ми, не вимагали посилити тиск на Кремль, тиснути на Путіна з однією вимогою — негайного звільнення Романа Сущенка, звільнення Олега Сенцова, звільнення всіх-всіх політв’язнів Кремля та тих хлопців, яких незаконно утримують на окупованих територіях Донбасу та Криму». 

ДО РЕЧІ

Минає 142-й день із того моменту, як відомий український режисер Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи від Кремля негайно звільнити всіх політичних в’язнів совісті.
 
Днями він був доставлений iз тюремної камери до відділення міської лікарні у Лабитнангі, нібито на планове обстеження.
 
Деталі проведених щодо нього медичних маніпуляцій, а також інформацію про стан здоров’я Олега Сенцова російські кати тримають у суворій таємниці. 
 
Зате співробітники Управління російської федеральної служби виконання покарань (ФСВП) по Ямало-Ненецькому автономному окрузі оприлюднили фотографію, на якій добре видно, що від колись квітучого чоловіка залишилися лише шкіра та кістки.
 
Сам політичний в’язень заявив, що, незважаючи на погане самопочуття та жорстоке поводження, буде триматися до переможного кінця та ні на день не припинить голодування.