«За» чи «проти»: чи підтримують у Верховній Раді виборчу реформу

28.09.2018
Минув майже рік, відколи народні депутати ухвалили в першому читанні проект Виборчого кодексу (№3112-1).
 
Документ передбачає перехід на пропорційну виборчу систему з відкритими регіональними списками на виборах до парламенту.
 
Тоді це голосування назвали справжнім дивом. Адже, фактично, Верховна Рада підписала вирок корупційним схемам потрапляння до парламенту.
 
А саме — «мажоритарці», за якої округ засівають гречкою та грошима, та закритим партійним спискам, місця в яких традиційно продаються «грошовим мішкам».
 
Нині, коли новий політичний сезон у розпалі, а суспільство вкотре вийшло на вулиці з вимогою ухвалити нове виборче законодавство, настає момент, коли Рада має остаточно визначитися — бути виборчій реформі чи не бути.
 
Найімовірніше, проект Виборчого кодексу повторно розглядатимуть у жовтні.
 
Тож напередодні можливого розгляду Кодексу спецпроект «Вибори вибори» поспілкувався з людьми, які не просто знають настрої в парламенті, а й визначають їх.
 
А саме — з головами політичних фракцій. Ми запитали в лідерів — чи підтримують вони і їхні політичні сили впровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками на парламентських виборах 2019 року?

Артур Герасимов, голова фракції «Блок Петра Порошенка»:

«Ми зараз чекаємо, чи зможе новий Виборчий кодекс бути адаптований до потреб сучасності. У ньому 4400 поправок не через те, що його хтось хоче завалити, а через те, що документу вже 12 років. За цей час були прийняті закони про вибори до територіальних громад, змінена система місцевих виборів — дуже багато речей ухвалили відносно виборів, Україна не стоїть на місці. І ми чекаємо зараз висновків фахівців». 
На питання, чи підтримують парламентарі від БПП саму ідею запровадження пропорційної системи з відкритими списками, Герасимов повторив: «Зараз ми чекаємо висновків фахівців». Яких саме — голова фракції не уточнив.

Максим Бурбак, голова фракції «Народний фронт»:

«Серед авторів Виборчого кодексу, ухваленого в першому читанні, — депутати «Народного фронту». Фракція голосувала «за» в першому читанні. Тож «Народний фронт» підтримує. Новий Виборчий кодекс має бути ухвалений. Документ об’ємний, у ньому є достатньо суперечностей і білих плям. Треба доопрацювати уважно й ухвалити. Щоб потім перед кожними виборами не вносити правки».

Олександр Вілкул, співголова фракції «Опозиційний блок»:

«Ми «за» пропорційну систему з відкритими списками. Єдині, хто не зацікавлений у цій системі, — це чинна влада, яка й надалі хоче зберегти цю корупційну систему з підкупом, гречкою і тому подібним. Ми в першому читанні голосували «за». До речі, голосами «Опозиційного блоку» цей закон пройшов. Вдруге будемо однозначно голосувати «за».

Олег Березюк, голова фракції «Самопоміч»:

«Виборча реформа — одна з найкритичніших наших позицій. Ми вважаємо, що сьогодні, саме на цьому етапі історичного розвитку, ми зобов’язані прийняти систему з відкритими списками на пропорційній основі. Ця система зменшує для олігархічного режиму ймовірність відтворити себе через корупційну й нищівно злоякісну «мажоритарку». Водночас ця система дозволяє людям вибрати того, кого вони справді хочуть бачити в парламенті. Фракція «Самопоміч» підтримує цей процес».

Олег Ляшко, голова фракції «Радикальна партія Олега Ляшка»:

«Ми за те, щоб був прийнятий новий Виборчий кодекс. Ми голосуватимемо за нього і наполягаємо на тому, щоб парламент його якнайшвидше розглянув. На жаль, фракція БПП блокує прийняття цього кодексу, бо вони зацікавлені в «мажоритарці», щоб купувати голоси на виборах і займатися корупцією. Для них була повна несподіванка, коли 226 депутатів проголосувало в першому читанні, і вони накидали більше 4 тисяч поправок для блокування реформи. Вважаю, що в парламенті повинна знайтися більшість голосів, щоб поміняти виборче законодавство. Бо це і є реальна боротьба з корупцією. Наша фракція зробить усе, щоб виборча реформа була проголосована. Більше того, минулого тижня на погоджувальній раді я чув виступи представників різних фракцій, які теж підтримують прийняття цього кодексу».

Сергій Соболєв, заступник голови фракції «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»:

«Наша фракція голосувала свідомо в першому читанні, ви знайдете наші голоси серед 226. Ми подали, на мій погляд, кілька дуже важливих ключових поправок, які дозволять ці недолугості виправити в проекті Виборчого кодексу — і стосовно списків виборців, і стосовно можливості пересування людей у списках, і стосовно того, щоб ті, хто голосує за інші партії, не впливали на формування списків, які є. Ми подали загалом 5 ключових блоків правок. Зараз робота йде в робочій групі, де постійно бере участь наш представник. Я думаю, що все це разом дозволяє сказати, що при виправленні цих речей це дозволить нам голосувати за такий закон».
* * *
Як бачимо, найбільш невизначеною є позиція Блоку Петра Порошенка. Але це не дивно, з огляду на те, що риторика Президента щодо виборчої реформи останнім часом змінилася: під час прес-конференції у «Мистецькому Арсеналі» в лютому цього року він заявив: «Як обирати парламент — це справа парламенту. Він має визначитись і знайти той компроміс, який дозволить набрати конституційну більшість голосів».
 
Хоча ще в 2014 році Президент обіцяв попрощатися зі змішаною системою виборів і перейти на пропорційну систему з відкритими регіональними списками.
 
Водночас голови парламентських фракцій на словах переважно підтримують виборчу реформу. Але заяви завжди мають підкріплюватися діями, що в парламенті трапляється не так часто, як хотілось би. Цієї осені свою позицію парламентарії мають продемонструвати голосуванням. А спецпроект «Вибори вибори» уважно простежить, які фракції дотримуються своїх політичних обіцянок. 
 
(Друкується зі скороченнями)
Дарина РОГАЧУК, Надія СУХА
(«Українська правда»)