Україна за останні три роки залучила понад 1,1 мільярда євро «зелених» інвестицій

25.09.2018
Україна за останні три роки залучила понад 1,1 мільярда євро «зелених» інвестицій

Проблеми енергоресурсів та екологічного стану довкілля з кожним роком стають усе актуальнішими для всіх без винятку країн світу.
 
Й іншого шляху, як усе більше використовувати альтернативні джерела енергії, у людства просто немає. 
 
Тож не дивно, що Україна впродовж останніх трьох років залучила понад 1,1 млрд. євро «зелених» інвестицій.
 
Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження Сергій Савчук під час дискусії на Energycruise ‘18: EnergyInvestNight зазначив: «В Україні працює ринок відновлюваної енергетики. Додаткове підтвердження цьому — це понад 1,1 млрд. євро «зелених» інвестицій, залучених за останні три роки». 
 
За словами посадовця, у цю сферу почали заходити нові інвестори, зокрема, з Норвегії, Туреччини, Китаю. Крім того, додав пан Савчук, Україна розпочала впроваджувати систему аукціонів.
 
У цьому контексті він підкреслив, що наміри України перейти на аукціони також підтримують авторитетні міжнародні організації: IRENA та ЄБРР.
 
Основною концепцією аукціонів перед­бачено їхнє впровадження з 2020 року із 20-річним терміном підтримки для сонячних електростанцій — СЕС не менше за 10 МВт та тих, що використовують силу вітру — ВЕС не менше за 20 МВт.
 
Як вважає голова Держенергоефективності, важливим є встановлення квот за регіональним принципом, враховуючи технічні можливості та ресурси регіонів. Також потрібно провести кілька пілотних аукціонів будівництва СЕС та ВЕС не тільки в Зоні відчуження, а й в інших регіонах.
 
Нагадаємо, що в другому кварталі 2018 року Україна в 1,7 раза збільшила введення нових потужностей «зеленої» енергетики.
 
Зокрема в експлуатацію було введено 109,6 МВт генеруючих потужностей, що в 1,7 раза перевищує потужність, яка була введена в експлуатацію за аналогічний період минулого року. Серед лідерів — Херсонська, Львівська та Хмельницька області.
 
Середня потужність однієї станції становить 4,6 МВт. Усього з початку 2018 року введено в експлуатацію 268,7 МВт генеруючих потужностей. Переважна більшість об’єктів — це вітрові та сонячні електростанції.
 
Беззаперечним успіхом  також можна вважати те, що в Україні протягом чоти­рьох місяців цього року року було збільшено обсяги виробництва сонячної електроенергії на 52% — до 245 млн. КВт.