Окупанти на Донбасі різко збільшили кількість обстрілів з великокаліберної зброї

25.09.2018
Ситуація на фронті 23 вересня загострилася, проте залишалася цілком контрольованою Об’єднаними силами.
 
Окупанти 35 разів відкривали вогонь по позиціях наших військ. При цьому противник 13 разів застосував озброєння, заборонене Мінськими домовленостями.
 
Так, упродовж доби в неділю ворог здійснював обстріли наших позицій у районах населених пунктів Кримське, Луганське, Новолуганське, Шуми, Південне, Майорськ, Піски, Авдіївка, Чермалик, Павлопіль, Гнутове, Водяне та Лебединське.
 
Російські окупаційні війська вели прицільний вогонь із гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї.
 
Крім того, з мінометів калібру 82 мм ворог обстрілював позиції Об’єднаних сил поблизу населених пунктів Луганське, Новолуганське, Шуми, Південне та Майорськ.
 
Опорні пункти наших військ біля Луганського та Новолуганського противник також накривав вогнем із мінометів 120-го калібру.
 
По позиціях біля цих двох населених пунктів на Світлодарському напрямку окупанти застосували важке озброєння найбільше — 10 разів.
 
Крім того, позиції Об’єднаних сил поблизу Гнутового були обстріляні з озброєння БМП.
 
Внаслідок обстрілів троє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення. За даними розвідки, чотирьох бойовиків російсько-окупаційних військ минулої доби знищено та ще чотирьох поранено.
 
Станом на сьому годину ранку понеділка противник тричі обстріляв позиції Об’єднаних сил, зокрема з важкого озброєння.
 
Так, опорні пункти наших військ поблизу населених пунктів Кримське та Широкине окупанти обстрілювали з гранатометів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї, а по захисниках Південного здійснили вогневий наліт із застосуванням мінометів 120-го калібру. Втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.
 
Рано чи пізно війна скінчиться, але її наслідки ще десятиліттями даватимуться взнаки, адже заміновані території Донбасу — одна з головних проблем України. Лише за офіційними оцінками Міноборони, площа потенційно небезпечних ділянок на території Донецької та Луганської областей становить близько 7 тис. кв. км.
 
За весь час війни різні групи розмінування знищили понад 325 тис. вибухонебезпечних предметів, обстеживши трохи менш ніж 4% забруднених територій.
 
За попередніми оцінками, на розмінування ділянок у Донецькій і Луганській областях знадобиться 10-15 років. А яка площа замінованих і забруднених ділянок на території окупованих територій, наразі ніхто точно не знає. 
 
Приблизна вартість розмінування становить понад 8 млрд. грн. Зараз функції національного органу з питань протимінної діяльності та впровадження міжнародних стандартів покладено на Міністерство оборони України. Всі роботи з розмінування проводять спецбригади, до складу яких входять сапери ЗСУ і фахівці ДСНС.
 
На жаль, в Україні досі немає законодавчої бази в галузі протимінної діяльності та гуманітарного розмінування.
 
Зокрема, немає порядку надання дозволу на здійснення протимінної діяльності, акредитації операторів протимінної діяльності на здійснення гуманітарного розмінування, в тому числі й на зберігання та перевезення вибухівки.
 
Такий стан речей призвів до того, що на сьогодні у Кабміні офіційно зареєстровано звернення від шести країн-донорів, які погрожують зупинити фінансування протимінної діяльності, оскільки в Україні ця галузь залишається поза законом, у тому числі привезення спецтехніки, видача ліцензій на знищення боєприпасів тощо.