Знаковий візит: до Києва їде польський композитор Кшиштоф Пендерецький

25.09.2018
Україна та Польща у 2018-му святкують 100-річчя відновлення власної Незалежності.
 
На честь такого знаменного для кожної з країн ювілею у Києві відбудуться три різнопланові концерти — ораторіальний, хоровий та симфонічний.
 
Головною ідеєю проекту є співставлення музики польської та української. Над цим репертуаром працюватимуть разом виконавці обох держав, що засвідчуватиме близькість і партнерство України та Польщі.  
 
Автором проекту є диригент Роман Ревакович, який уже понад 20 років дуже активно підтримує музичний діалог між Польщею та Україною: «Оскільки я народжений і проживаю у Польщі, а коріння маю українське, то існую у двох культурах і ставлю собі за завдання будувати мости між Україною та Польщею».
 
29 вересня у Колонній залі Національної філармонії України ім. Миколи Лисенка співатимуть хор хлопчиків «Дзвіночок», Національна академічна капела «Думка» і звучатиме Національний симфонічний оркестр України.
 
Знаковою подією для культурного життя Києва буде приїзд до України композитора Кшиштофа Пендерецького, який за диригентським пультом представить свій монументальний твір Credo (1997-1998) за участі польських солістів і українських хорів та оркестру.
 
У першому відділі прозвучать твори українських композиторів, диригуватиме Роман Ревакович. Композиція Богдани Фроляк була написана під враженням від фільму Сергія Пара­джанова «Тіні забутих предків», і в Києві цього дня прозвучить уперше. Концерт Ігоря Щербакова для віолончелі та симфонічного оркестру стане світовою прем’єрою. 
 
Перший концерт трилогії стане також і урочистим відкриттям 29-го Міжнародного фестивалю сучасної музики Кyiv Music Fest. Вхід за запрошеннями (їх можна отримати у касі філармонії).
 
31 жовтня концерт відбуватиметься у Національному будинку органної та камерної музики України. Другий концерт проекту перенесе слухачів в краї глибокої духовності.
 
Мабуть, це вперше будуть співставлені релігійні твори Генріха Міколая Гурецького (1933-2010) та Валентина Сильвестрова (народився 1937 р.).
 
Обидва автори, спершу сповідуючи авангардні композиторські техніки, у 70-ті роки минулого століття перейшли до спрощеної гармонії та музичної наррації, наповнюючи заодно свої твори глибоким змістом.
 
За участi Національної академічної капели «Думка» творами Міколая Гурецького диригуватиме Роман Ревакович, а інтерпретацію музики Валентина Сильвестрова представить Євген Савчук. Цей знаменитий колектив у 2019-му святкуватиме своє 100-ліття. 
 
У Концертній залі Національної музичної академії України 4 грудня пройде останній концерт циклу. Він познайомить українських слухачів з Ігнацієм Яном Падеревським, визначним піаністом, композитором та політиком, вплив якого на історію Польщі є безсумнівним.
 
Його Симфонія написана у 1903—1911 роках і була присвячена подіям польського Січневого повстання в 1863 році проти російського панування над Польщею.
 
Цитата з Музурка Домбровського в останній частині цього твору (сьогодні це польський національний гімн) передбачає ці події, у яких через кілька років сам композитор відіграє визначальну роль.
 
Знову в Києві прозвучать і твори Ганни Гаврилець та Ігоря Щербакова, видатних українських композиторів середнього покоління. Вони були створені на замовлення Фонду Pro Musica Viva в рамках програми «Колекції — композиторські замовлення», реалізованої варшавським Інститутом музики і танцю.
 
Музичний проект є частиною культурної програми «Польща 100», що координується Інститутом Адама Міцкевича і реалізована в рамках Багатолітньої Програми NIEPODLEGLA (Незалежна) за роки 2017—2021 — профінансовано із коштів Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща.