НОВИНИ ПЛЮС

25.09.2018

Зерно підгорає на складі

У морському торговельному порту «Чорноморськ» Одеської області загорілося зерно у сховищі. Як повідомила прес-служба Головного управління ДСНС в області, 22 вересня зафіксували сильне задимлення в сховищі з зерном на території порту. Рятувальники встановили, що в силосі відбувається тління зерна пшениці. Пожежники швидко локалізували пожежу, але повністю ліквідувати тління вдалося тільки вранці 23 вересня. Довелося відвантажити зерно з силосу по конвеєрній стрічці. Загалом до ліквідації цієї пожежі від ГУ ДСНС України в Одеській області залучали 5 одиниць пожежно-рятувальної техніки та 14 осіб особового складу. 

Дорожчає цибуля 

Ціни на цибулю в Україні продовжують поступово зростати, що зовсім нетипово для періоду масового збирання врожаю. Як повідомляють аналітики Української плодоовочевої асоціації, якщо минулого тижня українським фермерам не вдавалося відвантажувати цибулю дорожче ніж 6 грн./кг, то на сьогодні йде реалізація по 5-6,5 гривні. А дехто вже декларує й ціни на рівні 7-7,5 грн./кг. Тенденцію подорожчання учасники ринку пов’язують з активізацією попиту гуртових компаній, які почали закуповувати цибулю на зберігання. Дорожнечі сприяє й обмежена пропозиція якісної цибулі на ринку. Через погодні негаразди навесні виробники були змушені відстрочити початок польових робіт. Тому і сезон збору врожаю почався значно пізніше: у вересні замість серпня. Зниження середньодобової температури заважає нормальному просиханню цибулі в полях, а потужностями для механічної сушки володіє небагато господарств. Тим часом ціни на коренеплоди в Україні також демонструють стрімке зростання і вже перевищили рекордні показники останніх десяти років.

Експорт равликів упав

В останні два роки українське виробництво виноградних равликів припинило зростання. А в першому півріччі 2018 року взагалі впало більш ніж ушестеро порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це стало наслідком активного експорту в 2016—2017 рр., і тепер фермери відновлюють поголів’я молюсків, активно закуповуючи маточне стадо за кордоном, переважно в Польщі. А це нешвидкий процес, бо більшість українських равликів вирощують на відкритому повітрі, і вони впадають у сплячку з настанням холодів. Експортний потенціал у їстівного равлика дуже високий і буде вичерпаний ще не скоро. Європейський ринок — найбільший споживач даного товару. Він росте на 3-5% щорічно і забезпечений власним виробництвом лише на 20 відсотків. Україна може істотно наростити поставки равликів в Європу та інші регіони світу, якщо вийде на якісно новий рівень. Ефективними будуть великі комплексні господарства, здатні не тільки вирощувати значні обсяги равликів, а й доводити їх до готового для безпосереднього продажу європейським споживачам вигляду. Наприклад, фермерське господарство «Равлик-2016», що на Полтавщині, у цьому році планує зібрати щонайменше 50 тонн їстівних равликів на експорт.