Битва за Полтаву: керувати містом намагаються одразу двоє мерів

21.09.2018
У Полтаві вирують політичні пристрасті. Як відомо, на другому пленарному засіданні 17-ї позачергової сесії Полтавської міської ради 29 депутатів із 42 проголосували за відсторонення від посади міського голови Олександра Мамая.
 
А вже невдовзі на апаратній нараді в Полтавській облдержадміністрації перший заступник керівника області Андрій Пісоцький представив присутнім виконувача обов’язків очільника міста Олександра Шамоту. 
 
Олександр Мамай під час своєї прес-конференції виступив із заявою: «Андрій Матковський голова БПП «Солідарність» у Полтавській області. — Ред.) і Сергій Каплін (народний депутат. — Ред.) здійснили спробу захоплення влади в нашому місті. Це повна вакханалія. Думаю, всім вам прекрасно відомо, що понад 62 відсотки виборців віддали за мене свої голоси. Тож хочу заявити, що я чинний міський голова. Ось печатка Полтавської міської ради — як бачите, вона в мене».
 
Аби підтримати Олександра Мамая, зі столиці приїхав виходець із Полтави — новоспечений політик, представник Соціалістичної партії України Ілля Кива, котрий із плакатів обіцяє: «Кива прийде — порядок наведе». Він розповів журналістам про своє бачення ситуації, що склалася в Полтаві: «Відбувається підготовка до широкомасштабної фальсифікації президентських і парламентських виборів. Прецедент, що відбувся в Полтаві, є підготовчою кампанією з усунення неугодних мерів, котрі не стали співпрацювати з адміністрацією Президента».
 
Олександр Мамай, попри інцидент, продовжує працювати у звичному режимі. Тим часом містом шириться чутка: «Ви чули, що Мамая зняли?» Можливо, тому в поштових скриньках містян з’явилися листівки, текст яких майже слово в слово повторює згадану вище заяву міського голови.
 
Ходить на своє робоче місце до кабінету секретаря міської ради і Олександр Шамота.
 
— Вас представили як виконувача обов’язків міського голови. Водночас і Олександр Мамай вважає себе чинним мером. Виходить, у нас двоє керівників міста? — жартую. 
 
— У нас немає міського голови. Є лише секретар міської ради, який виконує обов’язки очільника міста. І є людина, яка вважає себе легітимною. Ну, знаєте, один легітимний уже живе в Ростові. Депутати зробили свій вибір, проголосувавши за відставку Олександра Мамая. Тож після його відсторонення депутати міськради обрали мене секретарем і, відповідно, в. о. міського голови.
— Чому вiдсторонили Мамая? — допитуюся. 
 
— Причин багато. Одна з них — невиконання рішення Полтавського окружного адміністративного суду щодо незаконного підвищення плати за проїзд у міському громадському транспорті. Олександр Мамай саботував це рішення, ігнорував неодноразові депутатські звернення, не давав розпоряджень відповідним службам міськ­виконкому, аби ті привели розмір плати за проїзд до встановленого судом. Міський голова грубо порушував право депутатів щодо внесення пропозицій до порядку денного сесій. Більше того, ми знаємо про ті провадження щодо нього, які зараз розслідують правоохоронні органи, про нашумілу справу, пов’язану з пропозицією хабара судді Ларисі Гольник. Хіба цього недостатньо для того, щоб звільнити міського голову? До того ж усі ми знаємо про сепаратистські настрої Олександра Мамая, про те, що він був організатором «Безсмертного полку» в Полтаві, відмовлявся визнати Росію агресором, а «ЛНР»-«ДНР» — терористичними організаціями. Я б не сказав, що все виникло раптово. Пригадаймо: питання про відставку мера порушували задовго до цього.
 
— Гаразд. Але як ви збираєтеся ухвалювати рішення, не маючи печатки міської ради? — цікавлюся.
 
— Згідно з посадовими інструкціями, ця печатка має зберігатися в кабінеті секретаря. Отож із приводу того, що вона в руках громадянина Олександра Мамая, ми подали заяву до поліції. І вже зареєстроване прова­дження щодо викрадення печатки міської ради.
 
Очільник фракції ВО «Свобода» в міській раді Юліан Матвійчук пояснив, чому його фракція голосувала за висловлення недовіри Мамаю: «Бо за роки перебування на посаді очільника міста він повною мірою показав свій непрофесіоналізм. Пригадаймо його підкуп виборців цукром, «відкати» на ремонті доріг, будівництві зупинок громадського транспорту, антиукраїнську позицію й низку пов’язаних із ним кримінальних справ. Він не цікавиться життям міста, тож йому пора відпочити, дати дорогу молодим. Відверто кажучи, ми теж претендували на вакантну посаду секретаря міської ради та, жертвуючи своїми амбіціями, віддали голоси за підтриманого більшістю лідера фракції СДП Олександра Шамоту».
 
18 вересня сталася чергова сутичка в приміщенні міської ради. Олександр Шамота скаржиться, що його службовій діяльності перешкоджає голова обласного осередку Соцпартії України Сергій Чередніченко зі своїми прибічниками, які окупували кабінет секретаря міськради.
 
Іще одна інтрига: на запитання, коли відбудеться наступна сесія міської ради, дав відповідь стрімкий розвиток подій. Олександр Мамай збирався скликати її вже 21 вересня. Проте представник «нової» влади Олександр Шамота діяв на випередження і напередодні провів чергову сесію міської ради, на якій було обрано нових заступників міського голови й новий склад міськвиконкому. n