Книжкова стихія: на ювілейному Форумі видавців у Львові презентують 2500 новинок

19.09.2018
Книжкова стихія: на ювілейному Форумі видавців у Львові презентують 2500 новинок

На Львівському книжковому ярмарку у рамках Форуму видавців представлять 2 тис. 500 новинок і проведуть 500 презентацій нових книжок та 250 автограф-сесій найпопулярніших авторів. (Фото з сайта vgolos.com.ua.)

У Львові 19 вересня розпочинає роботу п’ятиденний ювілейний, 25-й, Форум видавців.
 
Перед тим представили його оновлений логотип — стилізоване зображення книги, що символізує чотири природні стихії: землю, вогонь, воду і повітря. Тому форум має аж чотири нові закличні девізи: «Літай з книжками», «Гори книжками», «Пірнай у книжки» і «Зростай з книжками».
 
Новим співорганізатором львівського форуму став Український інститут книги (УІІ). За словами президентки Форуму Олександри Коваль, яка нещодавно перемогла в конкурсі на посаду очільниці УІІ, статус урядової інституції як співорганізатора означає можливість кращого фінансування і державної підтримки.
 
До організації цьогорічного ФВ уперше долучилося Генеральне консульство Республіки Польща у Львові.
 
Новим важливим закордонним партнером стала престижна поетична платформа «Версополіс», до якої ФВ приєднався цьогоріч. Вона об’єднує фестивалі 13 країн Європи. У рамках співпраці з «Версополісом» на літературний фестиваль до Львова приїдуть поети з Данії, Хорватії, Великої Британії та Італії.
 
Фокусною темою цьогорічного Форуму стало поняття «Ринок свободи». Учасники дискусій і презентацій осмислюватимуть різноманітні уявлення про особистісну і суспільну свободу, про загрози для свободи, а також про середовища, де феномен свободи виникає і розвивається.
 
За словами програмної директорки Форуму видавців Софії Челяк, до вибору теми підштовхнуло нещодавнє 50-річчя студентських протестів у Парижі 1968 року.
 
Спеціальними гостями цьогорічного Форуму стануть авторки Марсі Шор та Енн Епплбом, які досліджують історію Східної Європи. Зокрема, Енн Епплбом презентує у Львові українське видання своєї книги про Голодомор під назвою «Червоний голод».
 
Організатори кажуть, що на Львівському книжковому ярмарку в рамках Форуму видавців представлять 2 500 новинок і проведуть 500 презентацій нових книжок i 250 автограф-сесій найпопулярніших авторів. Загалом для заходів Форуму в місті Лева задіяно чотири десятки різних локацій.
 
Благодійна акція «Третій вік: задоволення від читання» в рамках Форуму передбачає 25 спеціальних заходів для пенсіонерів. Упродовж 20—23 вересня очікують там 12 тисяч відвідувачів, для яких вхід буде безплатним. 
 
Учетверте у межах «Третього віку...» відбувся конкурс есе «Моя книжкова полиця». Знову читачі віком від 60 років із різних куточків країни (до 3 вересня) писали свої історії про особливу книгу чи свою домашню бібліотеку і надсилали на адресу BookForum у Львові.
 
Лідерами активності цьогоріч стали Київська, Одеська, Львівська, Полтавська, Рівненська, Тернопільська та Херсонська області. Цього разу конкурс навіть вийшов за межі України: сюрпризом для організаторів стало есе з Мінська (Білорусь) від Віктора Язневіча. 
 
Переможцями стали: Надія Тубальцева з Дніпра, Олександр Костін із Києва, львів’яни Надія Таран Ярослав Рось і Василь Левчич, який чотири роки поспіль надсилав роботи на конкурс «Моя книжкова полиця».
 
Спеціальну відзнаку присудили Володимиру Вороні (смт Варва, Чернігівська обл.) — за фахом він інженер-будівельник, який цьогоріч отримав головний приз на «Коронації слова» за рукопис роману «Відступник» про дохристиянську Русь.
 
Усі переможці запрошені на 25-й Book Forum та урочистий гала-концерт 21 вересня у Львівській обласній філармонії, під час якого відбудеться офіційне нагородження дипломами та книжковими подарунками. Проїзд та проживання переможців оплачують організатори.