У Парижі кінематографісти оголосили безстроковое голодування на підтримку Олега Сенцова

18.09.2018
У Парижі кінематографісти оголосили безстроковое голодування на підтримку Олега Сенцова

Вони голодують за свою свободу та свободу iнших. (Фото з мережi «Фейсбука».)

Біля будівлі посольства Росії в столиці Франції триває масова акція людей мистецтва, які вирішили морально підтримати українського в’язня сумління.
 
Кінематографісти добровільно несуть добове чергування в наметі, під час якого впродовж 24 годин повністю утримуються від їжі.
 
Таким чином вони хочуть показати, що голодування прихильників українського режисера може тривати довго, але час самого Олега Сенцова добігає кінця. Портрет голодуючого в’язня Кремля розмістили в центрі Парижа, на будівлі мерії.
 
— Фільми Сенцова говорять про молодь її мовою, але не закликають до революції, — констатує один з учасників акції. — Я захопився творчістю режисера з Криму ще до подій весни 2014 року й не очікував, що все так станеться. Розуміння того, наскільки далеко зайшла Росія у своїй агресії, прий­шло до мне 14 травня 2018 року, саме в той день, коли Олег Сенцов оголосив безстрокове голодування та став вимагати звільнити всіх політичних арештантів у Росії. Ми всі чекали, що знаменитого режисера звільнять відразу ж по закінченню Чемпіонату світу з футболу 2018 року, та, на жаль, цього не сталося.
 
За словами активіста, це просто немислимо, що західні лідери не можуть вплинути на позицію Володимира Путіна щодо Олега Сенцова, який голодує вже понад чотири місяці поспіль. 
 
Безстрокова акція в Парижі повинна привернути увагу російських дипломатів до долі Сенцова, а також допомогти західним політикам натиснути на представників Кремля та звільнити вмираючого кінорежисера.
 
— Це остання битва Сенцова, — упевнений Крістоф Ружжиа. — Він уже чотири роки б’ється за свою долю та за життя українських політв’язнів. Я вірю в Сенцова, він — боєць. Він хоче вибратися звідти, а не померти у в’язниці. Ми зробимо все можливе для того, щоб Захід змусив Путіна звільнити нашого колегу.
 
На даний час 42-річний Олег Сенцов перебуває на межі життя та смерті, але не відмовляється від своїх вимог про звільнення всіх українців — політичних в’язнів Кремля.
 
 Його мужність і любов до рідної землі надихає людей у всьому світі на боротьбу з несправедливістю. 
 
Саме це спонукало членів Європейської народної партії, фракція якої є найбільшою у Європарламенті, висунути Олега Сенцова на здобуття премії «За свободу думки» імені Андрія Сахарова.
 
Незважаючи на гучні протести, представники Кремля ігнорують усі прохання політиків i громадських діячів про помилування українського режисера і вимагають, щоб він особисто звернувся до Путіна з цим проханням.
 
Однак в’язень совісті категорично відкидає цю пропозицію, відмовляється апелювати до керівника країни-агресора. За час голодування Олег Сенцов втратив понад 30 кілограмів ваги, страждає від анемії та гіпоксії внутрішніх органів. Політичний в’язень написав заповіт і розповів, як слід розпорядитися його творчою спадщиною в разі передчасної смерті.