Не інструмент шантажу: в Україні змінилися правила виїзду дітей за кордон

18.09.2018
З 6 лютого 2018 року батьки, які проживають із дитиною, отримали змогу без перешкод виїжджати за кордон з дитиною, якщо другий із батьків має заборгованість з аліментів 6 і більше місяців.
Довгі роки шантажу від другого з батьків припинились.
 
Так, на виконанні у Солом’янському районному відділі державної виконавчої служби міста Києва перебувало виконавче провадження про стягнення аліментів на користь 12-річного Дмитра.
 
Заборгованість зі сплати аліментів складала майже 200 тисяч гривень. Чоловік уже кілька років шантажував маму хлопчика та не давав дозволу на виїзд дитини за кордон, вимагаючи за це гроші.
 
Проте, коли почали діяти норми щодо посилення відповідальності за несплату аліментів і батько опинився у Реєстрі боржників, хлопчик уперше в житті разом із мамою поїхав за кордон у подорож країнами Європи.
 
До того ж, коли горе-батьку заборонили керувати транспортним засобом та самому виїздити за кордон, кошти на власного сина знайшлись. Батько одним платежем погасив борг.
 
Другий пакет законів #ЧужихДітейНеБуває, який 25 липня був підписаний Президентом, дає змогу піти далі: згідно з новими правилами, з 29 серпня той із батьків, із ким проживає дитина і який не перешкоджає другому з батьків бачитися з дитиною, зможе виїхати з нею за кордон на термін до місяця без нотаріальної згоди іншого, якщо має рішення суду або органу опіки і піклування, яким підтверджено, що дитина проживає з ним. Таке рішення слід буде пред’явити  прикордонникам при виїзді», — зауважив очільник столичної юстиці Станіслав Куценко.
 
Окрім того, один із батьків, хто вивозить дитину, обов’язково має повідомити про виїзд рекомендованим листом другого з батьків, у разі наявності інформації про місце проживання другого з батьків, якщо той не ухиляється від сплати аліментів та належно виконує батьківські обов’язки. У листі має бути вказана мета поїздки, куди їде дитина, а також на який час покидає територію України. Єдиний виняток з цього правила — відсутність інформації про місце проживання другого з батьків.
 
Якщо немає нотаріально посвідченої згоди батька, а при розлученні питання щодо визначення місця проживання дитини не вирішувалося, єдиний варіант — звернутися до органів опіки та піклування або до суду для отримання рішення про визначення місця проживання дитини.
 
«У разі, коли один із батьків відмовляється давати згоду на виїзд дитини за кордон строком більше місяця, але при цьому справно виконує батьківські обов’язки, можливо отримати одноразовий тимчасовий дозвіл на виїзд малолітньої дитини за межі України без згоди та супроводу батька. Для цього потрібно звернутися до суду», — розповів Станіслав Куценко.
 
Зауважте: вивезти дитину може лише матір чи батько, яка не перешкоджає другому з батьків бачитися з малюком і брати участь у вихованні свого сина чи доньки.
 
«За умисне порушення місячного строку встановлена адміністративна відповідальність — штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів, а це від 1700 до 3400 гривень», — додав Куценко. Окрім цього, такий батько чи матір втратять на рік право виїзду за кордон з дитиною.
 
Завдяки другому пакету законодавчих ініціатив #ЧужихДітейНеБуває діти матимуть можливість виїхати за кордон для подорожей, лікування, спортивних змагань та навчання. І не бути заручниками шантажу або суперечок між колишніми чоловіком та дружиною.
 
Додамо, що з початку року державні виконавці столичної юстиції стягнули 170 мільйонів гривень аліментів на користь 26 тис. 672 дітей. Завдяки дії першого пакета законів «Чужих дітей не буває» у столиці з недобросовісних батьків стягнули 108,7 мільйона гривень аліментів.
 
Захищайте свої права з Мін’юстом!