Класний Чувак: «Сніданок з «1+1» презентував документальний фільм про Кузьму Скрябіна

18.09.2018
Класний Чувак: «Сніданок з «1+1» презентував документальний фільм про Кузьму Скрябіна

Фото каналу «1+1».

У документальній cтрічці «З днем народження, Чувак», яку можна переглянути в інтернеті на Youtube, зібрані маловідомі факти з життя співака Кузьми.
 
 
Презентували її 17 серпня — коли Андрію Кузьменку, лідеру гурту «Скрябін», могло б виповнитися 50.
 
 
До ювілейної дати підготувала свій перший документальний фільм команда ранкового телешоу «Сніданок з «1+1». 
 
 
Своїми спогадами поділилися найближчі люди, які на різних етапах життя Кузьми були з ним пліч-о-пліч.
 
Серед них і ті, з ким спали на одному дивані в орендованій квартирі або відзначали свята у вузькому сімейному колі. Документальна стрічка вийшла сумною і смішною водночас. Такою, яким і був Кузьма.
 
«Коли він закінчив медінститут, диплом поклав на стіл і каже: «Я буду займатися музикою!» Йому якраз треба було їхати разом із гуртом на фестиваль «Червона рута», і ми поставили умову. Якщо ти щось вартуєш, привезеш, приїдеш у призах — значить, тобі дорога в музику відкрита. Якщо ні — значить, будь ласка, диплом стоматолога. Ми вже місце в поліклініці тримали для Андрія», — згадує Віктор Кузьменко, батько музиканта.
 
Мати Андрія — Ольга Михайлівна — розповіла, що першим музичним інструментом Кузьми стала гітара. Щоправда, несправжня.
 
«Андрію було два роки. Я йому вирізала з картону електрогітару зі стрічкою. Він собі приходив в ясельки, і щоб він не плакав, ту гітару я на нього закладаю, і він починає співати: «Червону руту не шукай вечорами...» — згадує мати. 
 
У розмові з телеведучим Русланом Сенічкіним дружина Кузьми Світлана Бабійчук назвала особливе місце для них із чоловіком: «Венеція. Це місто ментально з нами злилося у третій пазл. Це не поясниш словами, це речі, які на тонкому ментальному рівні. Не можеш зрозуміти, чому було так добре». 
 
Із дружиною Світланою Кузьма виховував донечку Барбару, яку ласкаво називав Бася. Телепродюсер Ігор Кондратюк згадує, що не одразу здогадався, про кого йдеться, коли він так до неї звертався: «А хто така Бася? Це моя доця. А що таке Бася? — Барбара. Я кажу: «Чого — Барбара Стрейзанд?» Він каже: «Ні — Барбара Брильська». Бася його любила до нестями. Він був крутим у всіх розуміннях».
 
Світлана розповідає, що Кузьма був прекрасним батьком: «Якщо дитині було п’ять років, він вів себе, як п’ятирічний хлопчик. Він катався з нею на санчатах. Брав її з собою на лижі, і одразу на чорні траси».
 
У документальному фільмі дружина Кузьми також поділилась історією написання зворушливого хіта — «Мовчати»: «Ми тільки купили будинок, і у нас ще не було світла. Третя година ночі. Андрій, схопившись на рівні ноги, каже: «Манєчка, швиденько мені ручку!» І біжить до вікна. І зранку вже була пісня», — згадує Світлана.
 
Нагадаємо, народився Андрій Кузьменко у Самборі Львівської області. Пізніше його родина переїхала у Новояворівськ, там у 1989 році сформувався гурт «Скрябін». Мати Андрія була вчителькою музики, син закінчив музшколу по класу фортепіано. Утім, навчався згодом на факультеті стоматології Львівського медінституту (нині університету). 
 
«Скрябін» записав два десятки студійних альбомів. Видав збірки «Рок-легенди України» (2003) і «Балади» (2012), радував реміксами «Танець пінгвіна» (1998), «Птахи повернулись» (1999), «Альбом» (2004), «Скрябінос Muchachos» (2007), «Скрябін Dance» (2010). 
 
Останні роки Андрій допомагав бійцям АТО фінансово, іноді приходив до скалічених бійців у лікарню і довго спілкувався з ними. 
 
Андрій Кузьменко загинув уранці 2 лютого 2015-го в автокатастрофі біля села Лозуватка Криворізького району Дніпропетровської області, коли повертався з Кривого Рогу, де напередодні його гурт дав концерт.