Депутати Європарламенту номінували Олега Сенцова на премію Сахарова

14.09.2018
Депутати Європарламенту номінували на правозахисну премію Сахарова незаконно ув’язненого у Росії українського режисера Олега Сенцова, який голодує понад 120 днів. 
 
За долею Олега Сенцова стежать люди в усьому світі, а сам арештант може померти у будь-яку хвилину через гіпоксію органів. Політв’язень не скаржиться.
 
Пише сценарій для нового фільму за своєю п’єсою «Номери».
 
«Сенцов висунутий на премію Сахарова у 2018 році найбільшою політгрупою Європарламенту, — пояснив брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк. — Кандидатуру кінорежисера з України підтримують ще дві парламентські групи, тому його шанси на перемогу високі. Ім’я лау­реата оголосять уже наприкінці жовтня».
 
 
Премію Сахарова щорічно вручає Європейський парламент тому, чия кандидатура зуміє набрати підтримку не менше 40 євродепутатів (кожен iз них має право голосувати тільки за одного претендента). 
 

А ТИМ ЧАСОМ...

Верховний Суд РФ 12 вересня відхилив апеляцію захисту та залишив без змін термін покарання у вигляді 12 років позбавлення волі в колонії суворого режиму журналісту з України Роману Сущенку, проти якого сфабрикована співробітниками ФСБ справа про шпигунство.
 
Незаконно засуджений Роман Сущенко заявив, що не згоден iз цим рішенням і найближчим часом звернеться зі скаргою до Європейського суду з прав людини.