Фільм Люка Бессона про загибель «Курська» у РФ назвали провокацією

14.09.2018
Фільм Люка Бессона про загибель «Курська» у РФ назвали провокацією

Кадр із фільму: головний герой та його дружина.

На 43-му міжнародному кінофестивалі в Торонто (TIFF) відбулася прем’єра стрічки «Курськ», що була знята студією Люка Бессона EuropaCorp.
 
Це перший кінопогляд на історію затонулого в 2000 році в Баренцевому морі російського підводного човна. Тоді, нагадаємо, на борту субмарини загинуло 118 осіб. 
 
В основу фільму лягла книжка журналіста Роберта Мура «Час помирати: Нерозказана історія трагедії «Курська» (2002).
 
Автор сценарію — Роберт Родат, один із творців стрічки «Врятувати рядового Райана».
 
В цій же історії доведеться рятувати більше сотні «рядових росіян», яким «пощастило» народитися й жити в країні, де людське життя нічого не варте.
 
Тому це, швидше, історія не про порятунок, а про спецоперацію з того, як виправдатися перед світом за те, що до останнього відмовлялися від міжнародної допомоги і дозволили загинути понад сотні людей. 
 
На жаль, головного диригента цієї трагедії — президента Путіна — в стрічці не буде, його героя вирізали ще на етапі підготовки фільму за особистим розпорядженням Люка Бессона.
 
Таке рішення він аргументував тим, що все таки — це фільм-катастрофа, а не політичний трилер, а Путін відволікав би від сюжету. В результаті актор Маттіас Шонартс, який мав зіграти російського президента (він справді на нього схожий), виконав роль головного героя стрічки капітана Калекова.
 
Його дружину зіграла французька акторка Леа Сейду. Кажуть, гримерам довелося добре попрацювати, аби перетворити світську левицю в просту російську жінку. До речі, періодично на голові Леа Сейду з’явлється коса а ля Тимошенко, мабуть, в уяві французів саме так і виглядають прості російські жінки. Також в одній із ролей ми побачимо відомого актора Коліна Ферта.
 
«Ця історія, коли довелося робити ви­бір — прийняти міжнародну допомогу задля порятунку людей або відмовитися від неї, аби захистити якісь військові секрети, — зачепила мене за живе. Це ще й заклик до гуманізму, можливо, під час перегляду у вас виникне відчуття обурення проти того, як бюрократія може знищувати людей, — каже режисер стрічки Томас Вінтерберг. — Страх засліплює навіть сильних світу цього. Але, на щастя, є світ, де повага до особистості відіграє велику роль. Ми говоримо про світ кіно і мистецтва». 
 
Офіційний трейлер фільму вже оприлюднено. У кінотеатрах світу прокат «Курська» запланований на 7 листопада. У Росії назвали цей фільм кінопровокацією. Чи покажуть там цю стрічку, поки що не відомо.