Олег Сенцов не вірить у «щасливий кінець» своєї історії

12.09.2018
В’язень Кремля Олег Сенцов склав заповіт на свою творчість, повідомила його сестра, i готовий померти за правду.
 
Український режисер, який голодує вже 123 дні поспіль у російській колонії «Білий Ведмідь», зізнався, що не вірить у «щасливий кінець» своєї історії.
 
За словами його сестри Наталії Каплан, Сенцов зараз у стабільно важкому стані, розуміючи, що болісна смерть може настати в будь-який момент.
 
Про стан брата — політв’язня Кремля Наталя Каплан повідомила: «Кровоносна система вже не справляється з нестачею кисню в життєво важливих органах, відмовляють печінка та нирки. Гіпоксія мозку та серця може вбити мого брата за рекордно короткий термін. Олег, як у тумані, в нього холодні руки та ноги, які вже майже нічого не відчувають...»
 
У своєму листі до рідних i близьких Сенцов пише про те, що вже не вірить у те, що зможе коли-небудь вийти з в’язниці та жити повноцінним життям. За словами політичного арештанта, це не означає, що він розклеївся, адже в нього є мета, заради якої страждає та готовий йти до переможного кінця.
 
Щоб відволікти себе від сумних думок, режисер почав писати сценарій до нового фільму з робочою назвою «Номери» — п’єсу з такою назвою він написав ще до Революції гідності, її постановку вже готують у Києві.
 
«Мого підзахисного щодня піддають психологічному тиску з боку співробітників табору, які погрожують йому примусовим годуванням, а також явно не хочуть переводити політв’язня до цивільної лікарні, — заявив адвокат українського режисера Дмитро Дінзе.  — Від Сенцова домагаються, щоб він особисто написав листа до президента Росії Володимира Путіна з проханням про помилування, однак, за словами українського режисера, цього не станеться ніколи».
 
Нагадаємо, кілька днів тому на офіційному сайті Білого дому петиція на захист Олега Сенцова набрала понад 101 тисячу підписів, що зобов’язує адміністрацію Трампа її розглянути. 
 
Європейський парламент уже звернувся до Володимира Путіна з вимогою звільнення Олега Сенцова та інших політичних в’язнів з України. 
 
На підтримку Олега Сенцова виступив Генеральний секретар ООН Антоніу Гуттереш, який стурбований станом здоров’я арештанта.
 
Стало відомо, що погіршився стан здоров’я Володимира Балуха, який голодує вже понад 150 днів поспіль. Український патріот страждає від сильного болю в печінці, має запаморочення та постійні болі у спині. Змушений приймати знеболювальнi препарати через погіршення самопочуття.
 
Проте Верховний суд Криму відмовився надати умовно-дострокове звільнення Володимиру Балуху через погану характеристику арештанта.
 
Адвокат підзахисного говорить про те, що при розгляді апеляції захисту на рішення про УДЗ Верховний суд Криму посилався на характеристику активіста, яка була надана адміністрацією СІЗО і не вивчалася в суді першої інстанції.