Верховний суд Росії 12 вересня розглядатиме апеляцію по справі Романа Сущенка

11.09.2018
Верховний суд РФ 12 вересня розгляне апеляційну скаргу по справі українського журналіста Романа Сущенка. Дату засідання озвучив адвокат політичного в’язня Марк Фейгін, який упевнений, що вирок міського суду Москви повинен бути пом’якшений.

Нагадаємо, кореспондента «Укрінформу» затримали 30 вересня 2016 року в столиці Росії за звинуваченням у шпигунстві. Співробітники ФСБ сфабрикували проти українця фейкову кримінальну справу, звинувативши його у діях на користь української розвідки.

Сам Роман Сущенко категорично відкинув усі висунуті проти нього звинувачення; журналіст пояснив, що до Росії був змушений неодноразово виїжджати за службовим обов’язком.

Розгляд справи у суді почався навесні цього року та проходив у закритому режимі протягом шести місяців. Сторона звинувачення вимагала для Романа Сущенка 14 років позбавлення волі, однак міський суд Москви затвердив у вироку для журналіста — 12 років колонії суворого режиму.

За цей час російського адвоката Романа Сущенка — Марка Фейгіна — встигли позбавити статусу адвоката через скандал iз відеоблогером Анатолієм Шарієм. Нині Фейгін веде справи своїх підзахисних як громадський захисник.

У своєму останньому слові Роман Сущенко заявив, що не відчуває себе винуватим, i попросив звільнити його з-під варти. Політв’язень весь цей час утримується у СІЗО «Лефортово», де веде щоденник та регулярно відсилає друзям картини, намальовані кульковою ручкою, чаєм і цибулевим лушпинням.

Понад півтора року до нього не допускали дружину та дитину, бачитися з адвокатом Сущенко також може лише з дозволу тюремників, які не налаштовані йти йому назустріч. Послання та малюнки від журналіста для родичів i друзів приходять iз великим запізненням. Наприклад, вітальна телеграма з Днем Незалежності України прийшла лише 6 вересня, тобто через два з половиною тижні після відправки з московського СІЗО.

«Я сподіваюся, що найближчими місяцями журналіста Романа Сущенка обміняють на головного редактора «РИА Новости Україна» Кирила Вишинського, притягнутого до кримінальної відповідальності за статтею «Державна зрада» в Україні, — заявив громадський захисник Марк Фейгін. — Процес обміну повністю залежить від рішення Кремля, а не від Києва. Москва дійсно бажає повернути Вишинського на Батьківщину, і точно таке ж бажання українське керівництво висловлює щодо Романа Сущенка».

Кореспондент «Укрінформу» регулярно отримує слова підтримки від патріотів України та рідних людей, про його долю дізналися в усьому світі. Політичний в’язень розповів правду членам Громадської спостережної комісії Москви про те, що на нього чиниться психологічний тиск.

Трьома роками раніше також за сфабрикованою кримінальною справою про «шпигунство» був засуджений український журналіст Валентин Виговський. У березні 2018 року Верховний суд Росії визнав законним вирок для Виговського у вигляді 11 років колонії суворого режиму. На початку 2018 делегати ПАРЄ ухвалили резолюцію із закликом до Росії припинити переслідування журналістів з України.