Трамп застеріг Асада та його союзників від «нерозсудливого нападу» на повстанців у Ідлібі

05.09.2018
Трамп застеріг Асада та його союзників від «нерозсудливого нападу» на повстанців у Ідлібі

Остання провінція, яку контролюють повстанці, за роки війни зазнала масштабних руйнувань.

Президент Сполучених Штатів Америки Дональд Трамп застеріг президента Сирії Башара Асада та його союзників від «нерозсудливого нападу» на сирійських повстанців у контрольованій ними провінції Ідліб, повідомляє «Німецька хвиля». Це може призвести до значних жертв серед цивільних, попередив Трамп.
 
«Росіяни й іранці зроблять серйозну гуманітарну помилку, якщо візьмуть участь у цій потенційній людській трагедії. Сотні тисяч людей можуть бути вбиті. Не дозвольте цьому статися!» — написав Трамп у своєму «Твіттері» в понеділок, 3 вересня.
 
Нині сирійська армія та її союзники готуються до наступу на останній бастіон сирійських повстанців у провінції Ідліб на північному заході Сирії, інформує агенція «Рейтер».
 
На території, яка контролюється повстанцями, проживають близько трьох мільйонів цивільних осіб.
 
25 серпня міністерство оборони Росії заявило, що сирійські повстанці — члени ісламістського угруповання «Хаят Тахрір аш-Шам» — нібито готують хімічну атаку в провінції Ідліб, щоб звинуватити в скоєному сирійську владу на чолі з Башаром Асадом.
 
Натомість у Вашингтоні, а також у Лондоні та Парижі застерегли самого сирійського президента Асада від застосування хімічної зброї. 31 серпня телеканал Сі-Ен-Ен повідомив, що американські військові фахівці склали попередній список цілей у Сирії на випадок, якщо Дональд Трамп віддасть наказ про завдання ракетних ударів по цій країні.
 
Але приготування до наступу на Ідліб тривають. Глава МЗС Ірану Джавад Зіріф провів у сирійській столиці переговори в той час, коли армія Асада готується до початку воєнної операції проти останнього оплоту повстанців на північному заході країни. Заріф заявив, що Ідліб повинен бути очищений, як він висловився, від «терористів». 
 
Повідомляють, що питання можливого майбутнього перемир’я в Ідлібі обговорюватимуть завтра на тристоронньому саміті за участі Ірану, Росії та Туреччини у Багдаді.
 
Вашингтон та інші країни Заходу також висловили занепокоєння через загрозу застосування військами Асада хімічної зброї. В Ідлібі живе близько трьох мільйонів цивільних.
 
В ООН заявляли, що близько 800 тисяч із них будуть змушені залишити свої будинки в разі масштабних бойових дій.
 
Унаслідок війни в Сирії від 2011 року загинули понад 400 тисяч людей, мільйони осіб були вимушені переїхати.