Коштовні майстерні

05.09.2018
Невідомі наприкінці серпня спиляли замок на дверях дизайнерської майстерні-студії Одеського художнього училища імені Грекова та захопили приміщення. Директору «Грековки» пред’явили документи на право власності, зайшли у приміщення та закрилися зсередини. Наряду поліції, який прибув до місця події за викликом свідків, загарбники також пред’явили документи про право власності на житлову квартиру за адресою вулиця Преображенська, 14-16, хоча точна адреса майстерні, яку вони захопили, значиться як вулиця Преображенська 14/16.
Лише завдяки тому, що небайдужі жителі Одеси через соціальні мережі оголосили загальні збори біля будівлі «Грековки», рейдерів удалося вигнати з незаконно зайнятих приміщень на другий день. Представники оперативно-слідчої групи опечатали вхід. 
Нові «мешканці» заявили правоохоронцям, що встигли викупити приміщення майстерень художнього училища за триста тисяч гривень у попереднього власника, який намагався «віджати» будівлю ще у квітні цього року. 
Предметом розбрату стали три кімнати в одноповерховому будиночку, які давно вже займає майстерня-студія дизайнерів.
Активісти продовжують пікетувати будівлю Приморського РВВС із вимогою негайно розібратися у тому, що відбувається. Співробітники прокуратури пообіцяли, що приміщення майстерень будуть повернуті громаді.
Це вже не перша спроба захопити побутові приміщення закладу, використовуючи суди. Проб­леми почалися ще навесні нинішнього року, а все, що відбулося, нагадувало театр абсурду. Незважаючи на те, що на приміщення вже було накладено арешт, знайшовся суддя, який нібито «помилково» зняв арешт на добу. За двадцять чотири години приміщення майстерні оформили як житлову квартиру та встигли перепродати. При цьому радник глави ГУНП Руслан Форостяк заперечуває факт захоплення приміщення.
Ще в 1954 році ці три кімнати при художньо­му училищі займав тодішній заступник директора училища з навчально-виховної частини Василь Соколов, який згодом очолив навчальний заклад. Чоловік деякий час жив у будинку і навіть устиг відремонтувати його за свій рахунок. На початку 90-х років уже минулого століття Василь Соколов звернувся до Жовтневої райадміністрації Одеси із заявою про визнання приміщення житловим, його клопотання задовольнили. 
Після смерті чоловіка його сім’ї, яка вже не проживала у «квартирі», вдалося домогтися її приватизації. У лютому цього року дочка Василя Соколова продала будинок підприємцю Сергію Баранівському. Та коли той зіткнувся з опором громадськості, вирішив швидко перепродати приміщення іншому власнику. «Грековка» весь цей час вважає приміщення незаконно відібраним.
Як розповіли в Одеській обласній прокуратурі, ніхто не може використовувати приміщення художнього училища аж до закінчення розгляду справи судом та винесення постанови. Втім рейдери не мають наміру здаватися: права власності на майстерні встигли переоформити на третіх осіб, а розгляд у суді ще триває.
Співробітники поліції розпочали кримінальне  провадження за фактом незаконного захоплення приміщень Одеського художнього училища за статтею 190 та частиною 1 статті 365-2 КК України («Шахрайство та зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги»). За словами правоохоронців, на будівлю накладено арешт, вхід до приміщення опечатано. Долю художніх майстерень повинен вирішити суд, який відбудеться не раніше кінця вересня.