ЄС планує відмовитись від переходу на «зимовий» час

04.09.2018
ЄС планує відмовитись від переходу на «зимовий» час

Європа хоче жити за «літнім» часом.

Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер заявив у п’ятницю в інтерв’ю німецькому громадському телеканалу ZDF про намір ухвалити рішення про відмову від переходу на «зимовий» час в країнах ЄС.
 
 
І того ж дня така процедура була запущена на засіданні Єврокомісії.
 
Для законодавчого затвердження цього заходу ще знадобиться голосування Європарламенту, але сумнівів у його підтримці немає, бо більшість депутатів віддавна виступають за перехід на постійний «літній» час, повідомляє радіостанція Europe 1. Якщо таке рішення буде проголосоване, то буде перервана понад 40-річна європейська «традиція». 
 
 
Рішення Єврокомісії та ймовірна його підтримка Європарламентом будуть виконанням волі більшості громадян ЄС. Єврокомісія кілька років тому звертала увагу, що однаковий час на території всієї євроспільноти необхідний з огляду на функціонування єдиного ринку.
 
Противники зміни часу аргументують, що це негативно впливає на здоров’я громадян, тоді зростає кількість ДТП і зменшується продуктивність працівників. Тиск прихильників і противників переведення двічі на рік стрілок годинників був настільки сильним, що в Європейській комісії вирішили спитати про це мешканців ЄС.
 
16 серпня завершився загальноєвропейських плебісцит, який упродовж місяця тривав на спеціально визначеному сайті Єврокомісії в інтернеті.
 
В опитуванні взяли участь 4,6 мільйона громадян ЄС, 80% з яких висловились за відмову переходу на «зимовий» час (до речі, саме він є природним для людини, тоді як «літній» — штучний, вигаданий людиною задля економії енергоресурсів).
 
У більшості країн ЄС переведення стрілок розпочали практикувати з середини 70-х років ХХ століття, тобто у розпал нафтової кризи. Але в останні роки було проведено кілька досліджень, у тому числі й на замовлення Єврокомісії, які показали, що ефект від переходу на «зимовий» і «літній» час є мінімальним. 
 
Безсумнівно, що якщо Європарламент проголосує за відмову від переведення стрілок, то аналогічного рішення слід чекати й нам, українцям. Адже ми крокуємо в Європу і будемо змушені синхронізувати своє життя із країнами ЄС. А це означає: якщо ми залишимося жити в «літньому» часі, то взимку о дев’ятій ранку ще тільки розвиднятиметься... 
 
Деякі країни Європи вже відмовились від переходу на зимовий час, зокрема Росія (з 2014 року), Ісландія та Туреччина.