На Тернопільщині подружжя «лікувало» нарко- та алкозалежних ув'язненням і знущаннями

04.09.2018
Правоохоронці Тернопільщини викрили організовану групу, що позбавляла людей волі під виглядом начебто надання їм психологічної та медичної допомоги.
 
Як повідомила прес-служба прокуратури області, члени цієї групи з корисливих мотивів викрадали осіб, залежних від алкоголю, наркотиків тощо та утримували їх силоміць у будинку поблизу Тернополя. 
 
Встановлено, що подружжя з Київщини у липні 2017 року розробило «оригінальний» злочинний план особистого збагачення.
 
Чоловік створив юридичну особу, діяльність якої пов’язана з наданням послуг iз лікування від наркологічної та алкогольної залежності, й призначив її керівником свою дружину, а згодом до них приєдналося ще кілька зловмисників. 
 
Учасники цієї групи (жоден iз них не мав медичної освіти) підшуковували осіб, котрі потребували медичної допомоги, та розміщали їх у спеціально обладнаній будівлі поблизу Тернополя, з якої вони не могли вибратися самостійно.
 
Відтак, переконуючи родичів цих осіб у тому, що останнім конче необхідне лікування без жодного спілкування із зовнішнім світом, у пацієнтів-в’язнів забирали мобільні телефони та зачиняли їх у «лікарні» на кілька місяців, вводячи наразі невстановлені слідством препарати, що пригнічують волю.
 
Також під виглядом психологічної допомоги зловмисники, що не мають жодного стосунку до психології, знущалися над потерпілими, принижуючи їх. 
 
А коштувало таке «лікування»... від 10 до 30 тисяч гривень на місяць! 
 
Псевдолікарів викрили завдяки родичам потерпілих, які, вже переконавшись у відсутності результатів, повідомили про діяльність так званого реабілітаційного центру правоохоронцям.
 
Наразі встановлено 15 осіб, які були незаконно позбавлені волі таким чином. Чотирьом зловмисникам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 146 Кримінального Кодексу України (викрадення людей i незаконне позбавлення їх волі, вчинені організованою групою). Трьом із них обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без внесення застави, а четвертий перебуватиме під цілодобовим домашнім арештом.