Старим тут не місце: у Полтаві перевізники викидають пенсіонерів з маршруток

31.08.2018
— Мене вже двічі викидали з автобуса — це просто неподобство, — обурюється полтавський пенсіонер Михайло Артюх, котрий працював у ті часи, коли право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті тих, хто вийшов на заслужений відпочинок, не піддавалося жодному сумніву. 
 
— Знаєте, за 15 хвилин, поки чекаю електротранспорт, повз нашу зупинку «Євгена Коновальця» проїжджають 38 «маршруток». І от цими днями водій однієї з них (із номерним знаком ВІ 8072 СК) змилувався над двома пенсіонерами, які були з палицями, а решті, котрі, стомившись спекотного дня чекати тролейбус, ринулися, було, до дверей транспортного засобу, перекрив вхід, хоч салон не був заповнений пасажирами. При цьому він кричав: «Нам грошей за перевезення пільговиків ніхто не платить!» — продовжує розповідь Михайла Никифоровича його дружина Олена Федорівна. — Мені 72 роки, і від такої зневаги руки й ноги трусилися. Це грубе порушення наших прав! Ми зателефонували тоді диспетчеру й пообіцяли, що на знак протесту перекриємо дорогу біля ринку в мікрорайоні Сади-2 й у такий спосіб заблокуємо рух маршрутних таксі. І якщо ситуація не зміниться на краще, свого слова таки дотримаємо.
 
За словами жінки, пенсіонери не просто так катаються міським транспортом — багатьом хочеться допомогти своїм дітям, котрі зайняті на роботі.
 
Сама Олена Федорівна під час навчального року чотири рази на тиждень їздить із мікрорайону Алмазний на Поділ, щоб забрати після уроків малолітню онуку й відвезти до школи мистецтв, що в центрі міста. Тож у такі дні їй доводиться пересідати на чотири різні транспортні засоби. 
 
— Це дуже витратно, — бідкається полтавка. — Адже отримую пенсію в розмірі 1 тисяча 700 гривень. Щоправда, з 1 січня цього року добавили 2 гривні 38 копійок (іронічно посміхається). То невже перевізники не розуміють, що пенсіонери рахують кожну копійку? От і вчора на зупинці я поцікавилася у водія однієї з «маршруток», на яких умовах він перевозить пенсіонерів. Той байдуже відповів: «На таких, як і всіх, — за гроші». А останнім часом просто на маршрутних таксі зліва від дверей з’явилося оголошення про те, що пільговиків перевозять з 10-ї години по 17-ту. Ну хіба це не принизливо? 
 
Начальник відділу з питань транспортних перевезень та зв’язку виконкому Полтавської міської ради Юрій Сябро говорить: усе почалося з того, що право на безплатний проїзд пільговим категоріям населення нормативно-правовими актами нагорі передбачили, а коштів із держбюджету на компенсацію витрат перевізникам начебто у зв’язку з децентралізацією не виділяли. І так тривало три роки. От останні й почали обурюватися. 
 
— Тому було прийнято рішення виділити кошти з місцевого бюджету й винести це питання на розгляд сесії міської ради. У підсумку сесія прийняла програму компенсаційних виплат перевізникам за пільговий проїзд електро- та автотранспортом окремих категорій громадян міста Полтава, а виконком затвердив порядок цих виплат, — розповів Юрій Миколайович. — Наразі ж маємо ситуацію, коли кошти виділили, але до перевізників вони ще не дійшли, оскільки має відбутися певна процедура. 
 
— Коли ж перевізники отримають компенсаційні виплати, про які йдеться? — уточнюю. 
 
— Із таким запитанням на нещодавньому засіданні міськ­виконкому очільник міста звернувся до начальника управління соціального розвитку, і той конкретизував, що у вересні. Суть проблеми ж у тому, що перевізники диктують свої вимоги: не отримавши, мовляв, коштів, не можемо перевозити пільговиків. Більше того — вводять різні обмеження. Хочу наголосити, що будь-яких рішень про обмеження в перевезенні пільговиків, зокрема в часі проїзду чи кількості посадочних місць у транспорті ані виконком, ані міськрада не приймали. Усе це — самодіяльність перевізників, — ствер­джує Юрій Сябро. — Оскільки міський голова запевнив, що компенсаційні виплати вони одержать, думаю, усі обмеження будуть зняті. Нині ми направляємо попередження всім перевізникам із вимогою забезпечити виконання положень законодавства щодо безкоштовного проїзду пільгових категорій громадян. Сподіваюся, найближчим часом соціальну напругу буде знято. 
 
Нагадаємо, що, згідно з законодавством, існує адміністративна відповідальність за безпідставну відмову в безкоштовному перевезенні пільгових категорій населення. А правом притягнення перевізників до відповідальності наділений такий державний орган, як Укр­трансбезпека. 
 
— Тож кожен громадянин у разі порушення його прав може звернутися в управління Укртрансбезпеки в Полтавській області, а також викликати на місце інциденту представників поліції, які мають зафіксувати цей факт і далі вживати заходів, передбачених законодавством, — резюмує начальник відділу з питань транспортних перевезень та зв’язку.