Обережно, змії: в Україні досі дефіцит сироватки від укусів

31.08.2018
Обережно, змії: в Україні досі дефіцит сироватки від укусів

Пильнуйте: в Карпатах активізувалися гадюки, а сироватки від їх укусів в Україні немає.

В Україні через спекотну погоду активізувалися змії, за літо до лікарень потрапило чимало потерпілих через укуси плазунів.
 
 
Проте медичні заклади не забезпечені відповідним антитоксином. Потрібну сироватку навіть не виробляють в Україні. 
 
 
Про це у Львові повідомила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун. Вона також прокоментувала смерть чотирирічної дівчинки, якій після укусу гадюки не ввели антитоксину. 
 
«Є виділені кошти на закупівлю сироваток, але саме цей вид сироватки, який потрібен, виготовляється в Польщі у невеликій кількості. Він не зареєстрований в Україні, бо виробник не готовий реєструвати його тут, тому зараз немає можливості закупити цей препарат за державні кошти», — пояснила Уляна Супрун.
 
Індійська сироватка, яка є в наявності, допомагає лише від одного з п’яти видів отруйних змій, що водяться на Львівщині. Цей антитоксин  не закуповували за державні кошти, а надійшов як гуманітарна допомога.
 
Чотирирічній дівчинці індійська сироватка не підійшла, тому її навіть не вводили. Лікарі говорять, що ефективність ліків у цьому випадку взагалі була під великим питанням.
 
Хвороба розвивалася надзвичайно прогресивно. Отрута була нетипово сильною. Сироватку потрібно було ввести в максимально короткий час від моменту укусу.
 
Родина постраждалої відпочивала у Карпатах, далеко від медичних пунктів,  у лісі дорослі розставляли намет, коли гадюка вкусила дівчинку у праву ступню. 
 
Учені запевняють, що змії насправді бояться людей і намагаються уникнути зустрічі, а нападають, лише коли відчувають небезпеку для себе.
 
Головною ознакою отруйної змії в наших широтах є хвиляста чорна смужка на спині. Науковці радять при зустрічі з таким плазуном завмерти на кілька секунд і перечекати, поки він відповзе. 
 
Не відкидають версію, що ключову роль зіграла цікавість дитини, дівчинка могла взяти змію до рук, а та в свою чергу оборонялася.
 
Це не перший рік, відколи в Україні нема сироваток від зміїних укусів, у такій ситуації перебуваємо вже давно. Однак, за словами міністра, українські лікарі мають успішні протоколи лікування і без застосування антитоксинів.
 
«Лікарі будуть лікувати так, як дотепер лікували, — є протоколи лікування, і дуже успішні. Це вперше за багато років стався летальний випадок від укусу змії. Ми надалі будемо спілкуватися з Польщею, будемо просити, щоб зробили реєстрацію, покажемо, що є потреба, і закупівлі відбуватимуться на такому рівні, що виробникам буде цікаво зареєструвати антитоксин, тоді вони будуть готові це робити», — наголосила Супрун.