На Сумщині ввели карантин через спалах АЧС

31.08.2018
На Сумщині ввели карантин через спалах АЧС

Африканська чума підкошує не лише українських поросят. Європі теж непереливки, особливо — через епідемію серед лісових кабанів. (Фото з сайта ua.korrespondent.net.)

На території ще однієї області в серпні підтверджено діагноз «африканська чума свиней»: у підсобних господарствах сіл Очкине Середино-Будського району та Тиманівка Шосткинського району.
 
Про це повідомив заступник очільника області Микола Подопригора. Як передає прес-служба облдержадміністрації, накладено карантин та визначено зону захисту і зону нагляду, куди увійшли й сусідні села.
 
Державна протиепізоотична комісія рекомендувала районним комісіям, органам влади на місцях провести низку профілактичних заходів, серед яких — домогосподар­ствам забезпечити закритий режим вирощування свиней, реальний облік поголів’я, передбачити матеріальний і фінансовий резерв для вчасної виплати коштів за вилучених тварин.
 
Як зазначають фахівці Головного управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії, в Європі зафіксовано 889 випадків цього захворювання у домашніх тварин, у диких — 3 тисячі 762. Найбільше захворювання розповсюджено в Румунії (732 випадки у домашніх тварин), Польщі та Литві (1 тисяча 800 і 1 тисяча 169 випадків, відповідно — у диких тварин).
 
Нагадаємо, в Україні й цього року вже зафіксовано 106 випадків африканської чуми свиней у двадцяти областях.