Не той рівень: «Динамо» другий сезон поспіль залишилося без Ліги чемпіонів

31.08.2018
Не той рівень: «Динамо» другий сезон поспіль залишилося без Ліги чемпіонів

Дебют в динамівській «основі» 19-річного Владислава Супряги (праворуч), котрий припав на матч з «Аяксом», вийшов непродуктивним. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

«Завдання не виконано». Таким, зрештою, є підсумок літньої єврокубкової кампанії київського «Динамо», котре другий сезон поспіль залишилося без Ліги чемпіонів.
 
І хоча, в порівнянні з попереднім «лігочемпіонським» відбором, цього разу динамівці досягли певного прогресу, зумівши подолати один з етапів (третій) кваліфікації, загальна картина від цього особливо не змінилася — підопічних Олександра Хацкевича знову не буде на головному святі європейського клубного футболу.
 
При цьо­му участь «Динамо» в груповому раунді Ліги Європи для керівництва столичного клубу, котре завжди прагне максимуму, без сумніву, виглядатиме слабкою втіхою.
 
Хоча, якщо відштовхуватися від слів очільника «біло-синіх» Хацкевича про те, що клас кривдників динамівського клубу в «плей-оф» ЛЧ-2018/2019 — футболістів «Аякса» — переважає рівень його підопічних, то результат літніх європотуг «біло-синіх» цілком закономірний.
 
Після гостьової поразки динамівців в Амстердамі шанувальники «біло-синіх» оптимістично сподівалися, що в Києві віце-чемпіон України зможе відіграти фору в два м’ячі та пробитися до групового раунду ЛЧ. Утім сценарій київського, як, власне, й амстердамського поєдинку, знову «писали» гравці «Аяксу».
 
Витримавши стартовий натиск господарів, підопічні Еріка тен Хага перехопили ініціативу, після чого спрямували на ворота Дениса Бойка шквал своїх атак.
 
«Лише перші 15 хвилин поєдинку наші гравці дотримувалися плану на гру. Далі ж все розвалилося», — так оцінив хід матчу-відповіді у виконанні своїх вихованців Олександр Хацкевич. Маючи атакувальне спрямування тактичних побудов, голландський колектив завдав по воротах Бойка 28 (!) ударів. І лише везіння, помножене на вдалу гру динамівського голкіпера, дозволило «Динамо» «вийти сухими з води».
 
Щоправда, ключове завдання «біло-синіх» на домашню гру більшою мірою стосувалося подвійного взяття воріт суперника. Але в цьому компоненті вони виявилися абсолютно безсилими.
 
Травма, котру напередодні повторної гри з «Аяксом» зазнав основний динамівський форвард Артем Бесєдін, поставила тренерський штаб «біло-синіх», як, загалом, і саму команду, в неймовірно складну ситуацію, знайти вихід з якої в «Динамо» так і не змогли.
 
Дебют в динамівській «основі» в мега-принциповому поєдинку 19-річного новобранця з першолігового «Дніпра-1» Владислава Супряги став підтвердженням розгубленості Хацкевича та його помічників.
 
Загалом гра проти «Аякса» стала непосильним випробуванням для юного форварда, котрий опинився в «Динамо» після вдалого виступу в складі збірної України на нещодавньому чемпіонаті Європи до 19 років.
 
Дізнавшись про свій неочікуваний вихід у «старті» лише за добу до матчу, весь поєдинок проти «Аяксу» Супряга просидів на «голодному пайку», так би мовити, без діла.
 
«Форвард — людина залежна», — пояснив відсутність результату в атаці Хацкевич.
 
Загалом, результат — 0:0 — виглядає своєрідною квінтесенцією безсилля команди Хацкевича на шляху до групового етапу Ліги чемпіонів-2018/2019.
 
«Третій місяць ми безрезультатно намагаємося знайти форварда, котрий без розкачки розпочне забивати голи», — динамівський наставник невиконання командою єврокубкового завдання частково списав і на кадрові проблеми.
 
А з нинішнього сезону, до речі, в еліт-раунді ЛЧ очікується серйозне зростання конкуренції. Приміром, після зміни кваліфікаційного регламенту на основному етапі поточного розіграшу Суперліги не змагатимуться представники зі скромних чемпіонатів Казахстану, Білорусі та Азербайджану, котрим важко було позбутися статусу «хлопчиків для биття».
 
Загалом, представництво з 32 команд, які змагатимуться в основному раунді ЛЧ-2018/2019 (серед них — і чемпіон України — «Шахтар»), має потужний та солідний вигляд.
 
Вочевидь тепер охочим пограти в груповому етапi Суперліги доведеться докладати значно більше зусиль. Як підтвердження — досвід «Аякса».
 
«Нам довелося серйозно попрацювати для того, аби нарешті пробитися до еліт-раунду ЛЧ», — заявив наставник амстердамців Ерік тен Хаг. 
 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Четвертий раунд кваліфікації. Матч-відповідь. «Динамо» (Україна) — «Аякс» (Голландія) — 0:0 (нереалізоване пенальті: Тадич, 14 («А»); «Д»: Бойко, Кендзьора, Бурда, Кадар, Пиварич, Сидорчук (Шапаренко 64), Буяльський (Русин, 85), Циганков, Шепелєв (Гармаш, 46), Вербич, Супряга; перша гра — 1:3).