Ляшко: «Країні потрібні робочі руки»

29.08.2018
Ляшко: «Країні потрібні робочі руки»

Олег Ляшко подякував спеціалістам Центру профтехосвіти за те, що допомагають людям опанувати новий фах.

За кілька днів до Дня знань Олег Ляшко особисто пересвідчився, як опановують нові професії сотні людей.
 
 
Разом з командою він завітав до Центру профтехосвіти у Дергачах на Харківщині.
 
 
Тут дорослим людям, які втратили роботу, дають другий шанс у житті — перекваліфіковують на швачок, перукарів, токарів, мулярів. А дітям допомагають визначитися з майбутнім фахом.
 
На ярмарку професій, що якраз проходив у закладі, Олег Ляшко і сам спробував накладати рідкі шпалери, різати овочі і навіть працювати на фрезерувальному верстатi. 
 
«Оцю деталь можна тепер до космічного корабля пришпандьорити і в космос його відправити! Нормально ж зробив?» — запитав Ляшко у професійного фрезерувальника В’ячеслава, який навчає новачків.
 
«Дуже добре! Мало в кого з першого разу так виходить!» — оцінив роботу політика фрезерувальник.
 
«Все, за що я берусь — роблю на 5+. Хочу, щоб у вас були такі самі випускники і все робили на «відмінно». А ми будемо підтримувати профтехосвіту», — зазначив Ляшко.
 
На його чітке переконання, людина праці має бути пріоритетом держави. Тому політик вимагає від влади повернути державне фінансування профтехосвіти, відновити програми держзамовлення і планування, а також підвищити мінімальні зарплати.
 
Все це поверне престиж робітничих професій і зупинить трудову міграцію українців за кордон, вважає Ляшко. А прикладні навички, яких навчають у Центрі, обов’язково знадобляться у житті.
 
«Коли я навчався в інтернаті та на літні канікули приїздив до бабусі на Донбас, вона навчила мене шити, в’язати шкарпетки та шарф. Тепер я сам можу і ґудзик собі пришити, і все інше. Тому знання, що діти тут отримують, завжди стануть у нагоді в житті. Ніхто не повинен забирати у дітей право на навчання і розповідати, що немає грошей на профтехосвіту. Знання і трудові навики дають можливість стати успішною людиною. Тому держава має фінансувати ПТУ і знати, скільки треба навчити вчителів, лікарів, будівельників, механізаторів на рік. Щоб не було черг на одне робоче місце із дипломами юристів і адвокатів, а всі були працевлаштовані. А сьогодні у нас не можуть знайти токаря, муляра, зварювальника чи комбайнера. І ми просимо іноземців нам поля обробляти. А треба навпаки — щоб ринок праці підказував, кого ми маємо навчати», — переконаний політик.
 
Олег Ляшко пообіцяв Центру допомогти вибити фінансування на добудову гуртожитку для тих, хто приїжджає на навчання. Щоб наступного року тут могли отримати нову професію не 5000 людей, як торік, а вдвічі більше.
 
А щоб людям праці завжди була робота — потрібно підтримувати національного виробника, наголошує Ляшко. Політик дуже засмутився, дізнавшись, що комбайнерів у Центрі навчають на закордонній техніці, а не на своїй. Та пообіцяв: ситуація докорінно зміниться, коли буде ухвалений його закон «Купуй українське, плати українцям». 
 
«По українських полях повинні їздити тільки українські комбайни і українські трактори! Вони нічим не гірші за закордонні, але при цьому зібрані в Україні, руками українців, і за них українці отримують зарплати, а не іноземні конкуренти», — підкреслив Ляшко.
 
Саме тому лідер РПЛ добивається ухвалення законопроекту «Купуй українське, плати українцям!», щоб переваги при держзакупівлях надавалися вітчизняним виробникам.
 
«Щороку в Україні на 400 мільярдів гривень проводять тендерні закупівлі. 70% з них йде за кордон на імпортну техніку. Чому ми маємо за наш рахунок створювати робочі місця іноземцям? Своїм треба давати роботу і зарплату. Щоб потім були гроші на пенсії, медицину, освіту і ремонт доріг. Тоді ми не будемо побиратися за міжнародними кредитами, а самі зароблятимемо», — наголосив політик.
 
А щоб фермери могли купувати українську техніку, Олег Ляшко пропонує надавати їм пільгові кредити, дотації та спецрежим ПДВ.
 
«На вимогу МВФ спецрежим ПДВ був скасований, бо вони хочуть, щоб ми тільки землю продавали і ціни на газ піднімали. Тепер фермери повинні ходити по кабінетах чиновників і хабарі носити, щоб дали ту дотацію. До аграріїв надходить 20 тисяч гривень, а в держбюджеті передбачено 5 мільярдів. Куди вони йдуть — олігархам. Тому найчесніший спосіб державної підтримки фермерів — автоматичне зарахування ПДВ на спецрахунки. Тоді не буде корупції і фермери самі розпоряджатимуться цими коштами», — переконаний лідер РПЛ.