Крива смерті: стали відомі нові деталі жахливої ДТП з українцями у Польщі

22.08.2018
Як відомо, в п’ятницю, 17 серпня, екскурсійний автобус, що віз українців зі Львова до Відня, потрапив в жахливу ДТП.
 
 
За 50 кілометрів від села Лещава-Долішня машина на серпантині не вписалася в поворот, знесла всі загорожі й полетіла з тридцятиметрового схилу.
 
Троє людей загинули. Ще півсотні опинилися в лікарні. Серед постраждалих було 10 дітей. Загалом в автобусі подорожували 54 людини.
 
Місце ДТП усе ще вивчають слідчі, в результаті ґрунтовного моніторингу з’явилося чимало важливих подробиць. Виявляється, аварія сталася саме в найнебезпечнішій частині дороги. Тут стояв символічний хрест. Цю частину траси поляки називають не інакше, як кривою смерті.
 
Вона різко повертає майже на 90 градусів. Усюди попереджувальні знаки. Та водій їх проігнорував. За попередніми даними слідства, винуватцем трагедії є саме він, адже перевищив швидкість: при дозволених 30 кілометрах на годину розігнався до 80. 
 
42-річ­ного керманича ареш­тува­ли на три місяці. Підозрюваному інкримінують спричинення катастрофи з групою людей. Йому загрожує позбавлення волі від одного року до десяти. Чоловік не визнав своєї ви­ни і заявив, що не помітив дорожній знак, який інформував про обмеження швидкості, бо не був ознайомлений із цим маршрутом.
 
«Я збоку сиділа, я бачила ту всю дорогу. Я бачила той поворот, його було чітко видно, такий дуже закручений. Він поїхав просто рівно і кричав, що він не справляється. Казали, що то гальма відмовили. Я не вірю. Бо до цього ми гальмували і все було добре. Він просто перевищив швидкість і не знав дороги», — розповіла подробиці журналістам львів’янка Тетяна Ярумків.
 
Автобус мав їхати до Відня взагалі іншою дорогою. Почесний консул України у Перемишлі Александр Бачик зазначив, що автобус із туристами зі Львова декілька разів намагався перетнути кордон із Польщею в різних пунктах пропуску, але всюди були черги, тому водій вирішив обрати саме цей маршрут.
 
Поїздку організовував львівський туроператор «Аккорд-тур». Представники фірми спромоглися прокоментувати ситуацію лише через дві доби з моменту ДТП.
 
«Ми перебуваємо на постійному зв’язку з консулом України в Любліні, з правоохоронними органами Польщі, лікувальними закладами, де розміщені туристи, службами МЗС, а також з відповідними страховими компаніями, — повідомили в турфірмі. — На даний час туристам надається вся необхідна медична та правова допомога силами та коштом відповідних служб, у тому числі й за наш кошт».
 
Там також розповіли, що в Польщі перебуває їхній представник, а в офісі турфірми створено робочу групу з допомоги постраждалим туристам та для зв’язку з родичами.
Наразі реабілітованих постраждалих уже виписують iз лікарень i повертають додому.