У Києві і п'яти регіонах зареєстрували нові спалахи кору

17.08.2018
На Тернопільщині зареєстровано черговий спалах кору — цього разу в містечку Хоростків Гусятинського району, де в стані середньої важкості госпіталізовано чотирьох осіб.
 
Нещодавно такий мав місце в Шумському районі, де хвороба уразила семеро людей.
 
Усього ж, за даними Тернопільського обласного лабораторного центру МОЗ України, вiд початку року таких інфекційних спалахів було понад три десятки, і фіксували їх фактично на всій території області. Ситуація iз захворюваністю на кір залишається напруженою.
 
Бо якщо за весь 2017-й було зареєстровано лише 298 випадків захворювання, то лише за 6 місяців цього року — вже понад 1200. Близько шістдесяти відсотків тих, хто захворіли, — діти від шести років.
 
Утiм тривожна першість за рівнем захворюваності належить не Тернопільщині, а сусідній, Львівській, області, де з початку року кір уразив 5 451 особу — 3 736 дітей і 1 715 дорослих.
 
Далі йдуть Закарпаття, Івано-Франківщина, Одещина та місто Київ. Загалом по Україні від початку року на кір захворіло понад 28 тисяч осіб. При цьому 13 людей — дев’ятеро дітей і четверо дорослих — померли від ускладнень цієї хвороби. 
 
У МОЗ нагадують, що кір — небезпечне вірусне захворювання, лікування від якого не існує, а ускладнення хвороби можуть призвести до смертельних наслідків. У зоні ризику перебувають діти та дорослі, які не отримали профілактичного щеплення.
 
Згідно з Національним календарем щеплень, дітей вакцинують від кору в 1 та 6 років вакциною КПК. Якщо планове щеплення було пропущене або батьки не пам’ятають, коли саме його робили, потрібно звернутися до медичного закладу для проведення вакцинації.
 
Наразі, за інформацією того ж Міністерства охорони здоров’я, в Україні наявні 734 тисячі доз вакцин КПК у всіх регіонах. Безплатне щеплення можна зробити всім дітям до 18 років.
 
Також, згідно з наказом МОЗ, безплатну імунізацію від кору проводитимуть серед дорослих підвищених груп ризику — це військові, учасники Операції об’єднаних сил, студенти, представники силових структур, освітяни та медики.