Світоліна не змогла захистити титул у Монреалі і втратила місце в «топ-5» рейтингу WTA

15.08.2018
Світоліна не змогла захистити титул у Монреалі і втратила місце в «топ-5» рейтингу WTA

Уперше за багато місяців Еліна Світоліна опустилася на сьому сходинку рейтингу WTA. (Фото з сайта tennisua.org.)

На календарі — середина серпня, тож усе менше днів залишається до старту останнього в році турніру з серії «Великого шолома».
 
 
Старт цьогорічного «Ю-Ес оупен» відбудеться 27 серпня, а його ключові дійові особи завершують останні приготування.
 
 
Скажімо, екс-прима жіночого тенісу Серена Уїльямс, повернувшись на корт після декретної відпустки, доволі багато уваги приділяє своєму зовнішньому вигляду.
 
 
Так, на «Ролан Гаррос»-2018 вона змагалася в екстравагантному костюмі-комбінезоні «кішки».
 
А під домашній «Ю-Ес оупен» для Уїльямс-молодшої підготували іншу персональну пропозицію, розроблену всесвітньо відомим дизайнером одягу Вірджилом Абло, — сукню на «одне плече» з пишною спідницею.
 
Утім ключовий компонент підготовки — ігровий, і практично весь тенісний бомонд, як чоловічий, так і жіночий, аби перевірити свою готовність до американського «шолома», призовий фонд якого, до слова, складатиме рекордні 53 мільйони доларів, iз початком нового тижня перебрався до Цинциннаті.
 
Друга ракетка вітчизняного жіночого тенісу Леся Цуренко вже встигла зіграти поєдинок першого кола престижного турніру з серії «Прем’єр» п’ятої категорії, без особливих проблем перемігши господарку кортів, американку Даніель Коллінз — 6:0, 6:2. Її наступною опоненткою буде чинна переможниця турніру в Цинциннаті — восьма ракетка планети, іспанка Гарбіньє Мугуруса.
 
Так само зіграє на представницькому «Прем’єрі» в США й прима українського тенісу Еліна Світоліна. Перебуваючи останні 15 місяців у «топ-6» рейтингу WTA, до Цинциннаті вона прибула вже як сьома тенісистка планети.
 
Торік Еліна зібрала чималу колекцію престижних трофеїв, вигравши п’ять серйозних турнірів WTA, відтак у поточному сезоні, аби залишатися на старих позиціях, мала захищати рейтингові очки.
 
Частину необхідної роботи Світоліна виконала, проте провести необхідний чемпіонський захист у всіх без винятку турнірах їй не вдалося.
 
Зрештою, перша ракетка України виграла в 2018 році три турніри, що дозволяє їй зберігати місце в «топовій десятці» рейтингу WTA.
 
Минулого тижня Світоліна наполегливо боролася за перемогу на мегазірковому турнірі в Монреалі, де торік здобула головний трофей. Однак повторити попередній успіх українці не вдалося — у півфіналі її зупинила американка Слоан Стівенс (3:6, 3:6), яку, за манерою гри та зовнішнім виглядом, називають наступницею Серени Уїльямс у жіночому тенісі.
 
По суті, саме ця невдача й посприяла тому, що Світоліна вперше за багато місяців опустилася в табелі про ранги, недорахувавшись у Монреалі рейтингових очок. Утім Еліна наполягає, що вона — на правильному шляху. «У Монреалі від самого початку була складна сітка, проте мені вдалося здолати кількох серйозних опоненток, так що я рухаюся в правильному напрямку», — наголосила прима українського тенісу.
 
Зауважимо, що останнім часом Світоліній регулярно доводиться відповідати на питання, котрі стосуються її фізичної форми. Мовляв, за останні місяці Еліна відчутно схудла.
 
Однак 23-річна уродженка Одеси переконує: «Дехто вважає, що м’язи грають у тенісі ключове значення, проте я так не вважаю. Зараз я почуваюся значно краще, ніж раніше».
 
Як відзначила українка, головним її завданням на сезон є участь у Підсумковому турнірі року в Сінгапурі. І наразі вона посідає п’яте місце у так званій чемпіонській гонці, за підсумками якої восьмеро кращих отримають право робити підсумки сезону.
 
А от лідер українського чоловічого тенісу Олександр Долгополов нині активно переймається своїм здоров’ям. Упродовж останніх кількох сезонів його постійно тривожили травми, котрі змушували його з постійною регулярністю пропускати турніри.
 
Зрештою, Долгополов вирішив піти радикальним шляхом i зробив операцію на кисті.
 
«До кінця сезону на корт більше не вийду», — повідомив Долго. Як результат, в оновленому рейтингу АТР він опустився на 82-гу сходинку.
 
Водночас Олександр залишається єдиним українцем у першій сотні тенісистів-професіоналів. Тоді як у «топ-100» табелю про ранги Жіночої тенісної асоціації перебуває одразу четверо наших співвітчизниць — Світоліна, Цуренко, Бондаренко та Козлова.