У ЄС з’являться нові правила надання громадянства іноземцям

08.08.2018
Єврокомісія закликає країни ЄС до більшої стриманості при наданні громадянства вихідцям із третіх країн.
 
«Єврокомісія стежить за розвитком ситуації із так званими «золотими паспортами» з великим занепокоєнням», — цитує «Німецька хвиля» єврокомісара з питань правосуддя, захисту прав споживачів та гендерної рівності Веру Юрову.
 
За словами єврокомісара, ЄС підготує вже восени нові норми щодо надання громадянства країнами-членами.
 
Юрова наголосила, що за останні роки зросла кількість паспортів країн ЄС, отриманих винятково на підставі здійснених інвестицій в економіку країни або внаслідок придбання дорогої нерухомості.
 
Згадуються передусім такі країни, як Кіпр, Мальта і Греція, які у великій кількості видають довгострокові дозволи на проживання (так звані «золоті візи») або повноцінне громадянство особам із Китаю або колишніх республік СРСР.
 
«Ми не хочемо ніяких троянських коней у Євросоюзі, — заявила Юрова. — Деякі країни-члени повинні докладати більших зусиль, щоб їхнє громадянство не отримували злочинці, які можуть нашкодити безпеці Європи або відмивати гроші в ЄС».
 
У 2017 році низка європейських журналістів провела розслідування, в якому дійшла висновку, що росіяни посідають перше місце за кількістю куплених паспортів ЄС у 2016 році.
 
На другому місці — українці. Ще раніше в одній зі статей, опублікованій британським виданням «Гардіан», журналісти називали імена українських бізнесменів Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, які також придбали громадянство ЄС, інвестувавши в Кіпр.
 
Та й українські журналісти майже постійно звинувачують у наявності закордонних паспортів окремих депутатів Верховної Ради, мерів міст та інших представників владно-кримінальних кіл.
 
Починаючи з 2013 року кіпрське громадянство надається особам, які вклали щонайменше два мільйони євро в нерухомість або 2,5 млн. євро в державні цінні папери чи кіпрські компанії.
 
При цьому новоявлений власник кіпрського паспорта не повинен здавати жодних мовних тестів або постійно проживати на острові.
 
ЄС має намір покласти кінець такій «паспортній вольниці». Відтак українським «інтернаціоналістам» залишаться до вибору хіба що паспорти Панами чи Ізраїлю.