Жителі англійського міста вимагають чіткого означення сексуальної приналежності місцевої знаменитості

07.08.2018
Тисячі жителів англійського Йорка підписали онлайн-петицію. Ви думаєте, їх обурив вихід Великобританії з Євросоюзу,чи, може, війна в Сирії, чи смерті тисяч мігрантів, які гинуть у морі, так і не добравшись до землі обітованої — Європи?
 
Та ні, все дещо простіше, хоча, як на чию думку, можливо, екзотичніше. Йоркців обурила меморіальна табличка на честь відомої їхньої співвітчизниці Анни Лістер — англійської землевласниці, мемуаристки та мандрівниці XIX століття.
 
Власне, табличка красива, з облямівкою у вигляді веселкового прапора — символа ЛГБТ-спільноти.
 
А от напис на ній довів жителів Йорка до... петиції, бо там зазначалося, що Анна — «підприємець, яка не відповідала прийнятим у суспільстві уявленням про стосунки» (gender-noncomforming entrepreneur), такий собі евфемізм до слова «лесбійка».
 
Обурені йоркці вважають, що це не відображає її сексуальну орієнтацію. Ініціатор петиції Джулі Фурлонг написала: «Анна Лістер, безумовно, все своє життя була людиною з невизначеною статевою приналежністю. Але водночас вона була лесбіянкою. Давайте не дамо їм викреслити цю жінку-ікону з нашої спільної історії».
 
У свою чергу йоркширський фонд York Civic Trust приніс свої вибачення всім, хто розчарований або ображений написаним текстом.
 
Що цікаво, табличка встановлена на будинку... церкви, в якій 30 березня 1834 (!) року панна Лістер отримала благословення на укладення таємного шлюбу зі своєю коханою Енн Уокер. Нам би їхні турботи...