На першому Об’єднаному чемпіонаті Європи українські спортсмени упевнено тримаються в «топ-10»

07.08.2018

Змагальних форумів, які проходять в мультидисциплінарному форматі, в спортивному світі чекають з особливим інтересом.

 

Зважаючи на періодичний характер проведення олімпіад, європіад, універсіад, по-особливому готуються до них і безпосередні їхні учасники.

 

Донедавна різного роду чемпіонати Європи, котрі проходять на регулярній, щорічній основі (за винятком хіба що ігрових дисциплін, особливо футбольних), не входили до зони підвищеної відповідальності у спортсменів, хоча в окремих випадках і вважалися їхнім основним стартом сезону.

Утім після появи у змагальному календарі Об’єднаного чемпіонату Європи з літніх видів спорту у представників спортивного бомонду з’явився ще один відповідальний старт в «олімпійське міжсезоння».

Щаслива шотландська вода

Можлива зовнішня схожість ЧЄ з літніх видів спорту з Європейськими іграми має умовний характер, адже на дебютні Євроігри, що в 2015 році відбулися в Баку, приїхали далеко не всі найсильніші спортсмени Старого світу.
 
Водночас репрезентативний склад національних збірних на І чемпіонаті Європи з літніх видів спорту, господарями котрого виступають Глазго та Берлін, виглядає вельми потужно, та й бажання їхніх лідерів піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу б’є через край.
 
Збірна України об’єднаний ЧЄ проходить доволі продуктивно. Після трьох змагальних днів на п’єдестал пошани піднялись представники п’яти спеціальностей — академічного веслування, плавання, велоспорту, стрибків у воду та синхронного плавання, здобувши, загалом, 11 нагород. Завдяки чотирьом золотим відзнакам, а також шести срібним та одній бронзовій, в медальному заліку змагань синьо-жовта збірна перебуває на сьомому місці.
 
Перше «золото» до української скарбнички поклав плавець Михайло Романчук, який виграв фінал на 400 метрів вільним стилем. Дистанція, на котрій майстровий стаєр — віце-чемпіон світу-2017 на півторакілометровій дистанції — робив свої перші успішні кроки в плаванні, принесла йому прем’єрне «золото» ЧЄ в басейні олімпійського стандарту.
 
Дуже близьким був 21-річний Романчук до того, аби зробити в Глазго золотий «дубль». На дистанції 1500 м своє протистояння з олімпійським чемпіоном, італійцем Грегоріо Палтрінієрі Михайло легко виграв, на шість із лишком секунд відірвавшись по ходу довгої дистанції від титулованого опонента.
 
А от виграти фінішній спринт у молодого німця Флоріана Велброка український стаєр не зміг, програвши тому 0,73 секунди. Проте цей факт не завадив Романчуку переписати рекорд України, оновивши його на 0,26 сек. — 14.36,88. 
 
Щасливим у медальному плані шотландський басейн став і для вітчизняних синхроністок, попри те, що на ЧЄ до Глазго українська команда під керівництвом Світлани Саїдової поїхала у відчутно оновленому складі. «Синхронний» турнір іще не завершено, а в активі українських водних грацій чотири медалі, одна з яких має золотий відблиск.
 
В умовах, коли ЧЄ-2018, як, власне, й усі попередні, проходить під диктовку російських синхроністок, сходження десяти представниць українського синхронного плавання на найвищу сходинку континентального п’єдесталу виглядає серйозною заявкою.
 
І дарма, що в «комбінаційному» турнірі збірна Росії участі не брала, золотий виступ вихованиць Саїдової в довільній програмі є свідченням прогресу та визнання українського синхронного плавання.
 
Як підтвердження цього, три срібла, здобуті українськими водними граціями в інших дисциплінах — соло, дуеті (обидві медалі — за обов’язковий виступ) та команді (довільна програма).
 
Так само шотландська вода принесла медальний успіх і команді українських «академістів», представники котрої на старті об’єднаного ЧЄ виграли дві нагороди на каналі в Стратклайдському парку.
 
Старанням жіночої четвірки парної в синьо-жовтій скарбничці опинилися перша «бронза», а одиночниця Діана Димченко принесла збірній України чергове «срібло».
 
Без сумніву, не могли залишити без престижних нагород українську збірну й наші стрибуни у воду, для котрих ЧЄ проходить у шотландському Единбурзі.
 
Першими про високі амбіції наших водних акробатів заявив змішаний дует у складі Олега Колодія та Софії Лискун, котрий підкорив золотий рубіж.

Досвід та молодість

Змагання майстрів велотреку проходить у Глазго — на велодромі імені сера Кріса Хоя. І тут теж не обходиться без звитяг українських повпредів.
 
Маючи у своєму складі таких досвідчених трековиків, як Андрій Винокуров та Любов Басова, «синьо-жовті», без сумніву, готувалися до підкорення найвищих висот.
 
Власне, так і сталося, щоправда, на найвищу сходинку п’єдесталу наразі піднялися не ветерани, а представник молодого покоління велогонщиків — 22-річний Роман Гладиш, який доволі несподівано виграв 15-кілометровий «скретч».
 
Якщо Винокуров залишається в Глазго наразі без нагород, то інший ветеран синьо-жовтої команди — Любов Басова в парі з Оленою Стариковою розжилася «сріблом» у командному спринті.
 
Щодо лідера медального заліку Об’єднаного чемпіонату Європи з літніх видів спорту, за медалі котрого змагатимуться представники 13 видів спорту, то наразі, маючи серйозний відрив та, загалом, 11 золотих, 6 срібних та 6 бронзових відзнак, нагорі протоколу перебуває російська збірна. Другі — італійці (7 — 7 — 11), треті — британці (6 — 6 — 5). n