Сценарій постійних перемог: «Динамо» знову переграло «Шахтар» у чемпіонаті країни

07.08.2018
Сценарій постійних перемог: «Динамо» знову переграло «Шахтар» у чемпіонаті країни

В останніх двох «українських класико» помилки голкіпера «гірників» Андрія П’ятова допомогли «Динамо» відсвяткувати мінімальні перемоги. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Перед першим у чемпіонаті країни «українським класико» з’явилася інформація про можливу відставку Олександра Хацкевича з поста наставника «Динамо» у разі невдачі його команди в протистоянні з «гірниками».
 
 
Для матчів iз приміткою «дербі» повідомлення подібного роду — справа доволі звична. З одного боку, додатковий пресинг на тренера та його підопічних, з іншого — психологічний стимул для самого наставника.
 
 
Утім не виключено, що провокаційне повідомлення особливої тривоги в душі Олександра Хацкевича, можливим наступником котрого назвали Сергія Реброва (його робота в Саудівській Аравії виявилася недовгою), не викликало, адже за час свого перебування біля керма «Динамо» білоруський спеціаліст не програв «Шахтарю» жодного поєдинку в прем’єр-лізі.
 
Поєдинок вітчизняних грандів, який став ключовим матчем третього туру ЧУ, не став винятком у цій історії. Слідом за виграним у «гірників» поєдинком за Суперкубок відсвяткували «біло-сині» тріумф над колективом Паулу Фонсеки й у національній першості.
 
Як і два тижні тому в Одесі, вирішальним для підсумку «класико» в ЧУ стали невпевнені дії голкіпера донецького клубу Андрія П’ятова.
 
Цього разу голкіпер національної збірної незграбно намагався парирувати удар головою Беньяміна Вербича у ближній кут. «Дуже приємно, що ми знову переграли «Шахтар», — відзначив словенський легіонер «Динамо».
 
За словами португальця Фонсеки, поєдинок між «біло-синіми» та «гірниками» на НСК «Олімпійський» мало чим відрізнявся від попередніх їхніх побачень у ЧУ. Як свідчить статистика, п’ять із восьми останніх «українських класико» в УПЛ виграла команда Хацкевича; три ж матчі завершилися внічию.
 
Білоруський тренер «біло-синіх» наголосив, що ключем динамівців до успіху в матчі проти «Шахтаря» стало вміння його підопічних грати без м’яча. «Терпіти й грати без м’яча — це треба вміти», — похвалив свою команду Хацкевич.
 
Теплі слова в динамівському клубі виказали й на адресу вболівальників, які у значній кількості прийшли підтримати свою улюблену команду на НСК «Олімпійський». Нагадаємо, що матч першого туру проти «Ворскли» «біло-сині» грали за порожніх трибун, відповідаючи таким чином перед КДК ФФУ за неналежну поведінку своїх ультрасів в останньому матчі сезону, коли динамівці переграли свого одвічного опонента.
 
Традиційно активні, не сиділи столичні фанати без діла й цього разу, влаштувавши оригінальний перфоманс iз туалетним папером, демонструючи в такий спосіб своє обурення неоднозначними діями ФФУ.
 
Останнім часом на адресу Футбольної федерації регулярно звучали закиди щодо її відвертої прихильності до одного з клубів УПЛ. А рішення КДК ФФУ винести одному з лідерів «Шахтаря» Ісмаїлі пом’якшену дискваліфікацію, аби бразилець не пропустив поєдинок проти «Динамо», викликало справжнє обурення української футбольної громади. 
 
Не до кінця зрозумілим виглядає й дозвіл ФФУ включити до регламенту-2018/2019 УПЛ суперечливий пункт про «золотий матч», на чому в останні роки неодноразово наполягали в «Динамо».
 
У столичному клубі занепокоєні, адже  ймовірність того, що наприкінці чемпіонату може відбутися додатковий матч за «золото», наближається до нуля, оскільки в регламенті закладено занадто багато нереалістичних умов для того, аби він відбувся.
 
А от перебування на першій позиції турнірної таблиці ЧУ-2018/2019 після трьох турів «Олександрії» — реальність. Посівши в минулому сезоні перше серед другої шістки команд місце, в нинішньому сезоні команда Володимира Шарана активно взялася за те, аби за підсумками «регулярки» знову не опинитися поза «єврокубковим секстетом».
 
Хоча, не виключено, що через серйозну турбулентність, яку нині переживає вітчизняний футбол, зможе «Олександрія» замахнутися й на більше, ніж путівка до ЛЄ, де кілька сезонів тому хлопці Шарана вже змагалися.