Слідами «чорної бухгалтерії» Януковича: у США почався процес над Полом Манафортом

03.08.2018
Слідами «чорної бухгалтерії» Януковича: у США почався процес над Полом Манафортом

Пол Манафорт.

У суді американського міста Александрія, штат Вірджинія, розпочався судовий процес у справі Пола Манафорта, колишнього політтехнолога Віктора Януковича та екс-керівника передвиборчої кампанії Дональда Трампа, повідомляє «Німецька хвиля».

 

Перший етап судового слухання триватиме приблизно три тижні. Увага буде зосереджена перш за все на консалтинговій діяльності Пола Манафорта в Україні та його фінансових зловживаннях.

 

Нинішні обвинувачення не пов’язані з участю Манафорта у президентській кампанії в США, його роботою з Дональдом Трампом і можливими зв’язками з РФ та впливом Кремля на результат президентських ви­борів у США 2016 року.

Ці теми згадуватимуться лише побіжно. Втім, в експертів немає сумніву, що цей перший судовий процес, до якого призвело розслідування спецпрокурора Роберта Мюллера, матиме серйозні політичні наслідки.

Вітя давав, Пол «відмивав» 

Процес, який триває у Вір­джинії, буде першим із щонайменше двох. Другий має розпочатися у вересні в столичному окрузі Колумбія, головна увага цього процесу буде прикута до політичних питань, зокрема втручання Росії в американські вибори.
 
Наразі Пола Манафорта обвинувачують у відмиванні грошей, отриманих від колиш­ньої української влади. Колишній політтехнолог Віктора Януковича і Партії регіонів заробив понад 60 мільйонів доларів, виконуючи завдання своїх клієнтів в Україні, повідомляє агенція «Блумберг».
 
Такі ж дані має спецпрокурор США Роберт Мюллер. Законодавство США не забороняє консультантську роботу, але вона має бути офіційно задекларована, а з отриманих грошей мають сплачуватися податки.
 
Підлеглі спецпрокурора повинні тепер довести, що Манафорт заробив настільки багато, що «не повідомив про значний відсоток цих доходів у своїй податковій декларації».
 
Про це зазначається у поданні Мюллера до федерального суду в Александрії. За даними слідства, Манафорт «відмив» цю суму в офшорах і приховав від американської податкової служби.
 
Після втечі Віктора Януковича українські правоохоронні органи також отримали доступ до так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів, де вказані багатомільйонні витрати на послуги Пола Манафорта.
 
Прокурори повідомили, що під час процесу можуть викликати 35 свідків. Діловий партнер Манафорта Рік Гейтс уже визнав себе винним у приховуванні доходів з іноземних джерел, несплаті податків, банківському шахрайстві та дав свідчення проти Манафорта.
 
Загалом в оприлюдненому 22 лютого цього року обвинуваченні проти Манафорта і Гейтса — 32 пункти, які стосуються фінансових зловживань і махінацій. Дев’ять обвинувачень висунуто проти Манафорта, 14 — проти Гейтса, решта дев’ять — проти обох підозрюваних. За даними слідства, вони свідомо подавали неправдиві податкові декларації з 2010 по 2014 роки.  
 
Пола Манафорта також обвинувачують у тому, що він упродовж кількох років лобіював інтереси колишнього президента України Віктора Януковича та Партії регіонів, але не був зареєстрований у США як «іноземний агент».
 
Як докази обвинувачення Пола Манафорта у відмиванні грошей і незаконній лобістській діяльності у справі фігурують сотні переказів коштів iз рахунків кіпрських компаній на загальну суму в 12 мільйонів доларів, які було витрачено на забезпечення розкішного способу життя, у тому числі на облаштування вілли, а один мільйон доларів — на дорогий одяг.
 
Декілька мільйонів, за даними слідства, Манафорт використав на придбання нерухомості. Прокурори також заявили, що багато своїх транзакцій Манафорт проводив із рахунків, відкритих на Кіпрі. Ця схема, як стверджує обвинувачення, використовувалася для приховування мільйонів доларів доходів від лобістської роботи Манафорта в Україні.
 
Згідно з обвинуваченням, Манафорт заплатив за лобістські послуги високопосадових європейських екс-політиків, в тому числі «колишньому канцлеру однієї з європейських країн», близько 2 мільйонів євро за те, щоб вони публічно давали нібито незалежні оцінки діям уряду України в період президентства Віктора Януковича.
 
Для лобіювання інтересів української влади і Партії регіонів у Брюсселі було також створено «Європейський центр сучасної України». Згідно з матеріалами американського слідства, діяльність цього фонду також таємно координувалася Полом Манафортом і оплачувалася через офшори.

«Меру Києва VK»

У справі Манафорта є й інша «українська лінія». Прізвище «Кличко» згадується у документах, які сторона обвинувачення надала суду за кілька днів до початку судових слухань. Мер Києва Віталій Кличко підтвердив в інтерв’ю російській службі «Голосу Америки», що Пол Манафорт пропонував йому свої послуги у 2014 році, але він цією пропозицією не зацікавився.
 
«Завжди під час кампанії консультанти звертаються і пропонують свої послуги. Так було і в 2014 році, коли Пол Манафорт запропонував свої послуги. Можу сказати, що в його пропозиціях не було нічого цікавого. Можу чітко заявити: та співпраця закінчилася, так і не розпочавшись», — сказав Кличко.
 
Як повідомляє Бі-Бі-Сі, уважно ознайомившись із документами, Пол Манафорт відправив своєму помічнику Костянтину Килимнику багатосторінкову презентацію і план реструктуризації Київміськадміністрації для презентації «меру Києва VK» — так Кличко фігурує у документах фірми Манафорта за 2014 рік. Місцеві київські вибори відбулися 25 травня 2014 року. Їх виграв Віталій Кличко.
 
Напередодні, 24 травня, політтехнолог відправив електронного листа з презентацією та планами на перші сто днів правління Кличка. Тобто, як випливає із документів, пан Манафорт міг консультувати Віталія Кличка і під час його мерської передвиборчої кампанії, і вже на посаді мера.
 
Про це свідчать документи доказової бази проти політтехнолога, яку зібрав офіс американського спецпрокурора Роберта Мюллера. Суд має встановити, чи була така співпраця і як вона оплачувалась.
 
Пол Манафорт був змушений чекати на суд за ґратами. У червні цього року йому скасували домашній арешт. Цей запобіжний захід було замінено на тримання під вартою через нові обвинувачення на адресу Манафорта у перешкоджанні здійсненню правосуддя.
 
Спецпрокурор Роберт Мюллер закидає Манафорту спроби впливу на свідків. При цьому обвинувачення стосуються також і співробітника консалтингової компанії Манафорта Костянтина Килимника, ймовірно, пов’язаного з російським ГРУ.
 
Президент США Дональд Трамп захищає свого колишнього співробітника. Трамп обурився у «Твіттері», що йому раніше не повідомили про слідство щодо колишнього керівника виборчої кампанії Пола Манафорта, і назвав процес результатом «крутійства» Хілларі Клінтон.