Витрати українців на «комуналку» можуть незабаром зрости на 15%

03.08.2018
На які лише хитрощі не йде наш «дорогий» уряд, піклуючись хіба що про те, аби якомога більше шкур здерти з громадян.
 
Чергового цінового сюрпризу варто очікувати вже наступної весни. Із 1 травня 2019 року Кабмін пропонує ввести окрему оплату за використану воду, тепло та вивезення побутових відходів плюс абонплату за підтримку постачальником працездатності комунікацій (експлуатаційні витрати), яка не залежить від того, користувалися ви комунальними благами чи ні.
 
Уряд розробив і опублікував для обговорення проект постанови, що встановлює розмір абонплати за «комуналку».
 
Тож тіштеся, шановні співгромадяни, поки що плата за тепло та вивезення сміття стягується незалежно від використання послуги й вона пропорційна площі житла, а експлуатаційні витрати на воду закладені у тариф, тому, якщо не користуєшся — не платиш нічого.
 
«Абонплата збільшить витрати на «комуналку»: перш за все, це стосується холодної води, кубометр якої коштує 12-18 гривень, у залежності від регіону, — пояснює співробітник Українського інституту аналізу та менеджменту політики Андрій Никончук. — Зрозуміло, якщо з тарифу приберуть 15-20% експлуатаційних витрат (2-3,5 грн./куб. м), то за рахунок введення абонплати куб води подорожчає набагато більше».
 
Енергоексперт Валентин Землянський також стверджує, що за воду доведеться платити більше, а ось опалення, на його думку, не повинно здорожчати, бо витрата гігакалорій пропорційна житлоплощі, що обігрівається, незалежно від кількості мешканців.
 
«Вартість гігакалорії зменшать на розмір абонплати, її розділять на 12 місяців (опалювальний сезон — шість місяців). Тобто взимку доведеться платити за опалення трохи менше, а влітку — вносити тільки абонплату»,  — заспокоює фахівець.
 
«Сміттєве питання» також рахуватимуть по-новому: платня за його вивезення залежатиме не від площі квартири, а від кількості зареєстрованих мешканців (нічого не повинно змінитися, якщо у квартирі прописана одна людина, але чим більше родина, тим більше доведеться платити «за сміття»).
 
При цьому має знизитися плата за обслуговування будинку, куди входить вивезення сміття. У цілому, за оцінками експертів, із введенням абонплати «комуналка» подорожчає на 10-15%.
 
Найбільше допікають ще й єзуїтські запевняння наших можновладців, що українців поступово переводять на європейські стандарти розрахунку за комунальні послуги, але при цьому чомусь забувають «перевести на європейські стандарти» ще й наші зарплати!