У Таджикистані авто навмисне в’їхало в групу іноземних туристів: чотири людини загинули

31.07.2018
У Таджикистані авто навмисне в’їхало в групу іноземних туристів: чотири людини загинули

Велотуристи в Кулябi незадовго до iнциденту.

На півдні Таджикистану, в Хатлонській області, 29 липня автомобіль в’їхав у групу іноземних туристів, які подорожували країною на велосипедах.
 
 
Троє з них загинули на місці, ще один поранений помер у лікарні. Серед загиблих — двоє громадян США, а також громадяни Швейцарії і Нідерландів, повідомляє «Радіо Свобода».
 
 
Джерело інформаційного ресурсу «Ахбор» стверджує, що після наїзду злочинці напали на туристів із ножами, тому подія поблизу селища Дангар нагадує теракти з використанням автомобілів та колючо-ріжучої зброї, які використовують ісламісти в європейських містах.
 
Ще трьох постраждалих шпиталізували. Міліція Таджикистану повідомила, що частину підозрюваних у навмисному наїзді знайшли в селі Торбулок Хатлонської області, при затриманні двох із них убили, оскільки вони здійснили опір, одного затримали.
 
За повідомленням місцевих правоохоронців, інших підозрюваних у причетності до нападу розшукують. За даними кореспондента «Радіо Свобода», влада організувала огляд автомашин на всіх дорогах регіону, де сталася трагедія.
 
Співробітники силових структур ретельно перевіряють, зокрема, й автотранспорт своїх колег. Міліція вже знайшла автомобіль марки Daewoo Leganza, який належить мешканцю міста Нурек 21-річному Джафаріддіну Юсупову.
 
«Пошкодження на цьому автомобілі свідчать про причетність до здійснення цього злочину, — мовідомили в МВС Таджикистану. Також учора з’явилася інформація про затримання ще трьох підозрюваних. Їх заарештували з допомогою свідчень першого затриманого. 
 
Влада Таджикистану не використовує слово «теракт» щодо того, що сталося в Дангарському районі Хатлонської області. Але глава МВС країни вже повідомив, що наїзд було здійснено таки навмисно.
 
Він також зазначив, що після наїзду злочинці вискочили з машини й намагалися дорізати туристів на землі ножами. Як і в подібних випадках в ЄС чи США, діяла, ймовірно, організована група, а не терорист-самітник, який надивився роликів про «джихад» в інтернеті. 
 
Президент Таджикистану Емомалі Рахмон 30 липня висловив співчуття своїм колегам у США, Швейцарії та Нідерландах і пообіцяв знайти винних у нападі й притягти їх до відповідальності.
 
2018 рік у Таджикистані оголошений роком туризму. За офіційними даними, кількість іноземних туристів, які тільки за п’ять місяців цього року прибули до Таджикистану, перевищила 900 тисяч осіб, що в чотири рази більше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року.
 
Але після цього першого замаху на іноземців на території Таджикистану весь самостійний туризм до цієї країни опинився під загрозою, зазначає поінформований у подіях у Центральній Азії сайт ferghana.ru.
 
За інформацією сайту, до групи з семи велосипедистів входили винятково іноземці: двоє американців, двоє швейцарців, один голландець, один німець і один француз.
 
Французу поталанило, оскільки він відстав від групи і його не було на місці наїзду. 
 
Виникає запитання, чому ж так зріс потік туристів до Таджикистану і суміжних Узбекистану та Киргизстану? Це стандартний набір країн для іноземців.
 
Справа в тому, що ці три країни є найбільш доступні в сенсі отримання віз і одночасно найбільш цікаві з точки зору природних та історичних об’єктів.
 
І ще два важливі моменти: ці країни дуже дешеві («можна подорожувати зовсім без грошей», як пишуть в інтернеті ті, хто вже там побував) і славляться гостинністю місцевих мешканців.
 
Найпопулярніший маршрут у Таджикистані — славетний Памірський тракт, який проходить вздовж кордону з Афганістаном. Хоча дві країни і розділяє бурхлива ріка Пяндж, але вона мілка і її можна подолати. Тобто контакти афганських і таджицьких ісламістів цілком можливі.